Grietfilet met gegrilde groenten, emulsie van Parmezaan

  • 60min
  • 4P
  • Easy

Ingrediënten (voor 4 personen)

800 g grietfilets
1 kg wortelgroenten naar keuze: pastinaak, rapen, gekleurde wortels, wortelpeterselie…
8 el olijfolie
4 takken rozemarijn
8 takken tijm
2 takken oregano
2 looktenen
Peper en zout

Voor de parmezaan emulsie :
100 g parmezaan (met korst)
500 ml melk
100 ml water
15 g boter
2 kippenbouillonblokjes
1 laurierblad
4 takken tijm
Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Borstel de groenten mooi af, maar schil ze niet. Snij ze in de lengte en leg ze naast elkaar, niet op elkaar, op een ovenplaat bedekt met bakpapier waarbij je de helft van de verse kruiden: de tijm, de rozemarijn, de oregano, de ongepelde en in 2 gesneden lookteentjes goed tussen de groenten aandrukt. Voeg er dan de olijfolie aan toe. Grill gedurende 1 uur.

Bereid de emulsie: doe de melk, het water, de bouillonblokjes, de tijm en de laurier in een grote pan. Voeg er grof gesneden parmezaan aan toe, en warm zachtjes op. Laat sudderen op een zacht vuurtje gedurende een uur ongeveer. Voeg vooral ook de korsten van de kaas toe, dat zijn echte smaakbommen.

Kruid de grietfilets met peper en zout aan de gekleurde kant van de vis. Plooi de grietfilets in 3, besprenkel ze met wat olijfolie. Om mooie vierkante pakjes te krijgen, maak je in elke filet met een mes 2 inkepingen waar je ze gaat plooien. Leg ze in de oven met de groenten, en reken ongeveer 8 minuten baktijd. Verdeel de vis en de groenten mooi over de borden.

Voor je de emulsie mixt, verwijder eerst de laurier en de tijm. Voeg de boter in blokjes toe, en mix tot je een licht schuimende saus verkrijgt. Mix net voor het dresseren nog even op en schep wat saus over de grietfilets en de gegrilde groenten. Versier met takjes tijm.

Nee, het is aan te raden om dit recept vers te maken zodat de groenten nog knapperig zijn en de emulsie van Parmezaan luchtig blijft.

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.