Tomatensoep met gember en ballekes
Ingrediënten
2 el olijfolie
1 grote zoete ui
4 dikke wortelen
tijm
laurier
1 klein doosje tomatenconcentraat
5 cm gember
500 g gepelde tomaten uit blik
1 el balsamico crème
400 ml kippenbouillon
peper en zout
300 g gehakt
Bereidingswijze
Schil de wortelen en snij ze samen met de ui fijn.
Laat ze 10 min goed aanstoven in de olie tot ze mooi bruin zien. Hoe bruiner, hoe zoeter de soep zal worden.
Blus met de kippenbouillon en de tomaten. Kruid met peper en zout en voeg de gember, balsamico, tijm en laurier toe.
Laat 20 min zacht koken.
Haal de tijm en laurier eruit.
Mix helemaal fijn.
Rol ondertussen de ballekes, voeg ze toe aan de nog lichtjes kokende soep.
Laat 2 min doorkoken en werk eventueel af met een beetje room.
Serveertips
Wil je meer een maaltijdsoep, voeg dan bijvoorbeeld extra linzen toe. Pitten, noten, zaden zijn ook heerlijk in soep, en geven extra vezels en een verzadigend gevoel.
Ja, je kunt de balletjes van tevoren maken en bewaren in de koelkast tot je klaar bent om ze aan de soep toe te voegen. Bewaar ze maximaal 1 dag in de koelkast.
Ja, deze soep kan worden ingevroren. Laat de soep afkoelen voordat je deze in een luchtdichte container doet en in de vriezer bewaart. De soep kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Je kunt elke soort gehakt gebruiken die je lekker vindt, zoals rund, varken of kip. Zorg er wel voor dat het gehakt niet te vet is, anders wordt de soep te vettig.