Witloof salade met gebakken spruitjes

  • 25min
  • 4p
  • Easy

Veggie chef Sidney maakt een op en top Belgisch gerecht met groenten: een gemakkelijke en snelle salade van witloof met crispy Brusselse spruitjes uit de oven, verrassend lekker en fris dankzij de vinaigrette van mosterd, bloedsinaasappel en roze peper!

Ingrediënten (4 personen)

500gr Brusselse spruitjes
4 stronken witloof
Roze peperbolletjes
2 bloedsinaasappelen
1 sjalot
Handvol cashewnoten
Olijfolie
1tl mosterd
Fleur de sel

Bereidingswijze

Spruitjes: Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 2 minuten in gezouten water. Schrik de spruitjes meteen in ijswater.

Zet je oven aan op 200°C. Neem een bakplaat, leg er de spruitjes op en duw ze plat met de palm van je hand. Doe er fleur de sel op en een scheutje olijfolie. Bak ze in de oven tot ze knapperig bruin zijn.

Salade: Schil de bloedsinaasappels “a vif” met een mesje, haal de partjes eruit en houd ze aan de kant. Trek de buitenste blaadjes van de witloof en snij ze in lange batonnetten. Hou apart om boven op de salade te leggen.

Snijd de rest van het witloof in vieren. Snijd de sjalot in kleine blokjes. Plet de roze peperbolletjes. Snij de cashewnoten grof en rooster ze kort in de pan. Voeg de partjes sinaasappel, het witloof, de fijngesneden sjalot, de geplette roze peperbolletjes en geroosterde cashewnoten samen in een kom. Voeg zeste van de bloedappelsien toe.

Vinaigrette: Pers de sinaasappel zonder de partjes uit in een kom om de vinaigrette te maken. Voeg mosterd toe en klop het met een garde en voeg er langzaam de olijfolie aan toe. Breng de vinaigrette op smaak met zout en roze peper.

Afwerking: Leg de spruitjes mooi op je bord, doe er wat van de vinaigrette op en leg er mooi de witloofsalade op zodat het er perfect uitziet!