Laagjespudding
Een ouderwetse pudding voor koude winteravonden, ik zag het mijn mémé dikwijls maken. Ze gebruikte vanillepuddingpoeder, maar ik geef jullie een helemaal selfmade recept. Deze lekkere laagjespudding met vanille- en chocoladesmaak is pure nostalgie. En er zijn eindeloos veel variaties mogelijk: met fruit, speculaas of peperkoek.
Ingrediënten (voor 2 porties)
3 eierdooiers
50 g fijne kokosbloesemsuiker
30 g maïzena
1 vanillestokje
1 eetlepel stevia
1 eetlepel ahornsiroop
500 ml ongezoete amandelmelk
kurkuma (eventueel)
2 eetlepels fijngehakte chocolade of chocoladedruppels
2 cashewnoten (eventueel)
Instructies
Doe de eierdooiers in een grote kom.
Voeg de kokosbloesemsuiker en de maïzena toe.
Splijt het vanillestokje, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe.
Voeg de stevia en de ahornsiroop toe.
Roer goed met een klopper. Is de mengeling te dik, voeg dan een scheutje van de afgemeten amandelmelk toe.
Breng de amandelmelk in een andere pot aan de kook.
Voeg de mengeling in een keer toe en roer goed. Neem de pot van het vuur en blijf flink roeren. Zet even op het vuur tot het ploft en dan weer stevig roeren, anders krijg je een omelet. Voeg eventueel wat kurkuma toe voor de gele kleur.
Doe de helft van de vanillepudding in een spuitzak.
Roer de chocolade door de andere helft van de warme pudding tot de chocolade gesmolten is en je chocoladepudding hebt. Doe de chocoladepudding in een andere spuitzak.
Spuit afwisselend laagjes vanille- en chocoladepudding in de glazen.
Laat de pudding opstijven in de koelkast.
Maak een smiley met een paar chocoladedruppels en cashewnoten.
Tips
Werken met een spuitzak betekent rommel? Geen sprake van. Ik neem een hoge maatbeker, zet de spuitzak erin en vouw de randen om over de randen van de maatbeker. Zo kan ik de pudding er gemakkelijk in gieten.
Doe eventueel een klem op de bovenkant van de spuitzak zodat de pudding er niet uit kan als je (kind) op de spuitzak duwt.
Wanneer ik de ene spuitzak niet gebruik, zet ik hem omgekeerd in de kom zodat de pudding er niet uitdrupt.
Laagjespudding moet minimaal 1 uur in de koelkast staan voordat het gegeten kan worden, zodat de pudding kan opstijven en alle smaken goed kunnen mengen.
Laagjespudding kan worden ingevroren, maar het kan de textuur van de pudding en het fruit veranderen.