Appelbeignets

  • 30min
  • 4p
  • Next level

Appelbeignets zijn gewoon schijfjes appel die door het beignetdeeg gehaald worden die je nadien frituurt. Als je oliebollen maakt, kan je gewoon aan je deeg wat bier toe voegen en appelbeignets bakken, zo heb je dubbel plezier! Ik gebruik graag een zure appel omdat ik het contrast tussen zoet een zuur zo heerlijk vind! 

Ingrediënten (4 personen)

Beignetdeeg
3 grote boscoop appels
½ deeg recept oliebollen
150 ml blond bier op kamertemperatuur
Bloemsuiker om te bestrooien

Bereidingswijze

Snij de appels in schijven van een dikke centimeter en steek de klokhuizen eruit met een appelboor. Dep elke schijf goed droog, anders blijft deeg er niet goed rond zitten. Verwarm je frietketel op 180°.

Roer het bier door het deeg en leg en meng er voorzichtig een paar appelschijven in. Neem een satéprikker en prik de schijven op door het boorgat, en leg ze voorzichtig in het frietvet. Bak een 2-tal minuten aan elke kant. Leg ze op bakpapier en bestuif met bloemsuiker. Bak de rest verder af.

Het bier in het deeg is niet schadelijk als je het aan kinderen serveert: de alcohol verdampt maar maakt het deeg wel extra luchtig.

TIP

Je kan deze ook bvb. met banaan of ananas klaarmaken, zorg er steeds voor dat je het fruit droogdept zodat het deeg eraan blijft kleven. Je kan beignet deeg zowel in ossevet als in frituurolie bakken.

Je kan alle appels gebruiken, elk geeft een ander resultaat. Jonagold zal steviger blijven en maakt het zoeter. Boscoop geeft het zurige eraan en de appel wordt meer moes. Granny smith geeft zurige smaak maar blijft steviger.

Het is het beste om appelbeignets vers te serveren. Als je ze toch van tevoren maakt, kun je ze het beste kort opwarmen in de oven voordat je ze serveert om ze weer knapperig te maken.

Leg de oliebollen op een grilletje en bak ze 10-tal min in de oven op 200°. Bestrooi met poedersuiker en dien onmiddellijk op.