Burrata, parmaham, meloen en gremolata

  • 15min
  • 4p
  • Easy

Deze verrukkelijke combinatie van romige burrata, zoute parmaham, sappige meloen en verfrissende gremolata is een perfecte start voor een zomerse maaltijd. De fluweelzachte romige textuur gecombineerd met de hartige parmaham en zoete meloen zorgt voor een heerlijk samenspel van texturen en smaken. De gremolata brengt een verrassende en levendige twist aan het gerecht! 

Ingrediënten (4 personen)

Gremolata  
40 g peterselie
1 citroen
1 teen look
1 tl zeezout flakes
150 ml zachte olijfolie extra vierge

½ cavaillon meloen
½ gele meloen
2 x 150 g buratta
Zwarte peper
Fleur de sel
16 st mooie sneetjes parmaham
1 handvol pompoenpitten
½  bot platte peterselie

Bereidingswijze

Voor de gremolata snij je de peterselie fijn, rasp de look en meng met alle andere ingrediënten onder elkaar. Schil de meloenen, snij doormidden en snij elke helft in fijne sneetjes. Verdeel over 4 borden of een grote schaal.  

Leg de parmaham wat losjes opgevouwen ertussen, trek de burrata open en verdeel ertussen, bestrooi met blaadjes peterselie en pompoenpitten en overgiet met de gremolata. Serveer er eventueel wat brood bij naar keuze  

De bewaartijd voor dit gerecht hangt af van de versheid van de ingrediënten die je gebruikt. Hier zijn enkele richtlijnen:

Burrata: Het is het beste om burrata zo vers mogelijk te consumeren, bij voorkeur op de dag van aankoop. Als je het toch wilt bewaren, plaats het dan in een luchtdichte verpakking en bewaar het in de koelkast gedurende maximaal 2 à 3 dagen. Hou er rekening mee dat de textuur en smaak na verloop van tijd kunnen veranderen.

Parmaham: kan redelijk lang in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de verpakking goed is afgesloten om uitdroging te voorkomen. In het algemeen blijft de parmaham tot 1 à 2 weken goed in de koelkast.
Meloen: Het is het beste om de meloen vers te consumeren, omdat deze zijn smaak en textuur snel kan verliezen. Als je wat overgebleven meloen hebt, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast en consumeer binnen 2 à 3 dagen.

Gremolata: Gremolata is het lekkerst als het vers wordt bereid. Het wordt meestal gemaakt van citroenrasp, knoflook en peterselie. Als je wat gremolata over hebt, kun je het in een luchtdichte container in de koelkast bewaren gedurende 2-3 dagen.

Invriezen is over het algemeen niet ideaal voor dit gerecht, omdat de textuur van de burrata en meloen na het ontdooien mogelijk niet optimaal is. Als je toch wilt proberen te invriezen, wikkel de burrata, parmaham en meloen stevig in plasticfolie of plaats ze in luchtdichte zakken en vries ze in. Maar houd er rekening mee dat de kwaliteit en smaak kunnen achteruitgaan na het ontdooien. Gremolata wordt meestal niet ingevroren omdat verse kruiden hun smaak en textuur verliezen bij invriezen.