Everzwijn met peperkorst en braambessensaus

  • 22min
  • 8P
  • Easy

Dit is het feestvarken van ieder menu: everzwijnrug met zwarte en rode peper en braambessensaus. Supermakkelijk en lekker als hoofdgerecht.

Ingrediënten (8 personen)

1,5 kg everzwijnrug of gebraad (van ongeveer 5 centimeter dik)
1,5 el roze peper
3 el zwarte peper
fleur de sel
2 el boter

Ingrediënten braambessensaus

250 g diepvriesbraambessen
2 el ciderazijn
1 el agavesiroop
3 kruidnagels
50 ml water
zwarte peper van de molen

Bereidingswijze everzwijn

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Maak schuine insnijdingen van 2 millimeter diep aan de bovenkant of op het vlies van het vlees. Zo kan het vlees mooi vlak bakken.

Kneus de 2 soorten pepers grof in de vijzel.

Druk er het vlees aan 1 kant in.

Smelt een klontje boter.

Schroei het vlees eerst toe aan de gepeperde kant en bak 2 minuten.

Draai voorzichtig en schroei de andere kant ook 2 minuten toe.

Leg het vlees met de gepeperde kant naar boven in een bakschaal en bak gedurende 3 minuten verder in de oven op 190 °C.

Haal uit de oven.

Laat zeker 2 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Bereidingswijze braambessensaus

Doe de braambessen samen met de andere ingrediënten in een kookpot met water en laat 5 minuten inkoken.

Serveertip

Snijd het vlees in schijfjes en leg op een lichtjes verwarmde plank.

Dien op met saus.

De braambessensaus geeft een zoete en zure smaak aan het vlees en past goed bij de wildsmaak van het everzwijn. Het helpt ook om het vlees sappig te houden.

Everzwijn met peperkorst en braambessensaus is lekker met aardappelpuree, gebakken paddenstoelen en groene groenten zoals spruitjes of broccoli.