Focaccia

  • 40min + 2uur rijzen
  • 4P
  • Easy

Focaccia is een Italiaans plat brood waarvan het deeg lijkt op dat van pizza maar dan dikker en op smaak gebracht met kruiden en toppings. Heel pinterest en insta proof maar vooral zoooo cool om te maken en ook zot lekker!!! Ik maak een gewoon basisrecept met toppings van olijf, rozemarijn en salie, maar eens je het deeg hebt kan je er alle kanten mee uit. En ja, hoe langer je het deeg laat rusten voor je het bakt hoe lekkerder, ik ga voor 1 nacht in de koelkast.

Ingrediënten (voor 4 personen)

470 g OO bloem
380 ml water
5 g droge gist
9 g zout
10 g olijfolie

Toppings:
Een paar takjes rozemarijn en salie
Kleine olijfjes en zout flakes

Bereidingswijze

Weeg alle ingrediënten af, voeg samen en kneed een 2-tal min tot een slap rekbaar deeg.

Laat min. 2 u rusten, ik kies voor 1 nacht in frisse ruimte of in koelkast, haal 1 u voor het bakken weer uit op kamertemperatuur.

Verwarm je oven voor op 210°.

Kies een bakvorm of ovenplaat, vorm maakt niet uit, vet in met laagje olie en giet het deeg hierin uit, besprenkel met wat olie, anders gaan je vingers aan het deeg kleven en maak nu rondom rond putjes door je vingertoppen telkens tot op bodem te duwen, min 1 min lang.

Leg er vervolgens de toppings op en herhaal een paar keer het ritueel met de vingertoppen.

Bestrooi met flaky salt en bak 20 à 25 min, naargelang de grootte van je bakvorm en dikte van je deeg mooi goudbruin, haal hem uit vorm en leg op een rooster.

Laat wat afkoelen en serveer met kommetje top olijfolie.

Partners

In samenwerking met Kenwood

Ja, je kan focaccia van tevoren maken en op kamertemperatuur bewaren. Het is wel het lekkerst als je het binnen een dag op eet.

Focaccia is heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een Italiaanse maaltijd of als snack bij de borrel. Je kan het ook beleggen met bijvoorbeeld kaas, tomaat en rucola voor een snelle lunch of als onderdeel van een picknick.