Griet uit de oven met zelf gemaakt kruidenzout

  • 45min
  • Easy

Ingrediënten

1 griet of andere platvis genre tarbot pladijs, tongschar, zonnevis
2 el fleur de sel
1 eetl gemengde peperbollen
1 eetlepel venkelzaad
2 el blaadjes van citroentijm
5 zestes van citroen
4 tenen look

Instructies

Neem een schaal en doe er de fleur de sel in.

Doe vervolgens apart in een vijzel de gemengde peperbollen en het venkelzaad, en stamp fijn met de mortier. Voeg de gestampte kruiden toe aan de schaal met het zout.

Meng onder elkaar met de vingers. Rits de blaadjes van enkele takjes citroentijm, en vermeng met het zout en de kruiden. Voeg er nog de fijngesneden zestes van een citroen aan toe. Eminceer de look (in fijne schijfjes snijden) en voeg eveneens toe. Vermeng alles nog eens grondig met de vingers. We hebben nu een heel erg aromatisch kruidenzout.

Bereid de griet voor door haar aan de bovenzijde ondiep in te snijden zodat er gleuven ontstaan. Besprenkel met wat olijfolie.

Omdat we de vis langs beide kanten willen kruiden zorgen we ervoor dat het bakpapier ook olijfolie krijgt. Strooi op het beoliede bakpapier een deel van het kruidenzout en verdeel gelijkmatig. Leg de griet op de bakplaat met kruiden met de gleuven naar boven. Strooi het zout rijkelijk op de bovenkant van de vis, en zorg dat de gleuven ook gevuld zijn met de kruiden. Zo kunnen de aroma’s zich prachtig vermengen met de griet.

Deze griet van 2kg mag vervolgens de oven in gedurende 20 à 25min op 195°.

Serveer met een krokante seizoen salade en een gekookt natuuraardappeltje of quinoa.

Smakelijk!

Ja, je kunt het gerecht van tevoren bereiden en later opwarmen in de oven. Bewaar de griet en groenten dan in de koelkast en verwarm ze 20 à 25 minuten in de oven op 195 graden Celsius.

Het is aan te raden om de griet eerst te ontschubben en te ontvellen voordat je hem in de oven bakt, omdat de schubben en de huid een bittere smaak kunnen geven aan het gerecht.