Hamburger met blauwe kaas en uienconfituur

  • 45min
  • 4P
  • Easy

Ingrediënten (4 personen)

Voor de uienconfituur
1 rode ui
1 el arachideolie
1 el suiker
1 el appel- of balsamicoazijn

Voor de hamburger
500 g rundergehakt
peper en zout
1 klontje boter

Voor de garnituur
8 sneetjes spek, in reepjes 1 klontje boter
4 eieren
¼ sla naar keuze
2 tomaten
90 g blauwe kaas
2 dikke augurken

4 verse pistolets

Bereidingswijze

Maak zelf uienconfituur: schil de rode ui en hak ze in fijne schijven. Zet een kleine pan met de arachideolie op het vuur. Doe hierin de uischijven en strooi er de suiker over. Laat alles karamelliseren en blus dan met de appel- of balsamicoazijn.

Kruid het rundergehakt met peper en zout. Meng goed door elkaar. Verdeel het gehakt in vier gelijke delen en rol die tot een bal. Duw ze dan plat tot een hamburger.

Doe een klontje boter in een pan en bak de reepjes spek erin. Zorg ervoor dat ze lekker krokant gebakken zijn en haal ze dan uit de pan. Bak de hamburgers aan beide zijden in de pan. Laat ondertussen het tweede klontje boter smelten in een andere pan en bak de spiegeleieren erin.

Was de sla grondig en snij de tomaten in schijven. Snij de blauwe kaas in drie plakken en de augurken overlangs in plakjes.

Snij de pistolets open en besmeer ze met de uienconfituur. Beleg elke pistolet met een blaadje sla, een hamburger, twee sneden spek, een paar schijfjes tomaat, enkele plakjes augurk en een plak blauwe kaas. Eindig met het gebakken ei.

Weetje

Wie hamburger zegt, zegt Amerika. Toch liggen de roots van de hamburger hier in Europa, in… Hamburg. Daar werd het vlees eerst gebakken en daarna geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten die naar de Verenigde Staten ver-trokken, namen dit recept mee en zorgden zo voor een van de meest iconische gerechten in de Amerikaanse geschiedenis.

Tip

Wil je echt een tophamburger? Vraag dan om een ‘cuisson’.

Je kunt elke blauwe kaas gebruiken die je lekker vindt. Gorgonzola, Roquefort of Danish blue zijn goede opties.

Als je niet van blauwe kaas houdt, kun je deze vervangen door een andere kaas die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan cheddar, brie of geitenkaas.