Mattentaart

  • 1u
  • 6st
  • Next level

Mattentaart, heerlijke gebakjes die voornamelijk in de streek van Geraardsbergen gemaakt worden. Je komt ze ook tegen op marktjes, maar dit gebak maak je ook gewoon zelf!

Ingrediënten (6 stuks)

1 l verse karnemelk
2,5 l verse melk
4 scharreleieren
200 g fijne suiker
½ tl zout
1 vanillestok
2 vellen bladerdeeg
1 klont zachte boter en wat bloem
1 losgeklopte dooier met scheutje melk  

 

Bereidingswijze

Laat de melk opkoken met uitgeschraapte vanillestok, eens het kookt voeg je in 1x de karnemelk toe en roer je even, zo vormen zich de matten. Giet uit in een zeef bekleed met een uitgespoelde neteldoek en laat een uur goed uitlekken. Druk voorzichtig aan zodat al het vocht eruit is.

Vet de vormen in met borstel en boter en bestuif ze dan met wat bloem. Klop ze uit om overtollige bloem te elimineren. Snij de 2 lappen deeg in 6 stukken en bekleed de vormen, hou de 6 lapjes voor erop in koelkast, laat deeg erover hangen.

Klop nu de dooiers goed los in de matten. Klop het eiwit 5 min stijf met de fijne suiker en meng in 2x onder de matten. Verdeel in de vormen, probeer ervoor te zorgen dat je wegblijft van de kanten, smeer deze lichtjes in met een losgeklopte dooier.

Nu kan je het bovenste lapje deeg erop leggen en rondom rond mooi vast tegen elkaar duwen, druk met je duimen het overtollige deeg eraf. Knip nu een sterretje in het midden zodat stoom kan ontsnappen.

Bak 20 à 25 min in een voorverwarmde oven van 225°. Ik heb ze graag wat donkerder gebakken. Laat afkoelen

Ja, je kan de mattentaart van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Haal de taart er een half uur voor het serveren uit zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

Een kopje koffie of een glas thee past goed bij deze taart.