Pasticcio met spinazie en ricotta
Pastitsio is een Grieks gerecht dat je kan vergelijken met een macaroni taart. Meestal met gehakt maar deze heb ik vegetarisch gehouden, met veel spinazie en ricotta om het lekker smeuïg te houden, en dan gegratineerd in de oven met een extra dikke laag cheeeezzzzz ! Een zalige en makkelijke vegetarische ovenschotel om van te houden! Voel je vrij om de pasta naar keuze aan te passen. Enjoy!
WEBSHOP MUST HAVES
Ingrediënten
350g penne
400g spinazie, gewassen
500g ricotta
4 teentjes knoflook
2 eetlepels olie
Peper en zout
Muskaatnoot
150g geraspte kaas
Bereidingswijze
Kook de penne al dente volgens de instructies op de verpakking in ruim gezouten water. Giet af en verdeel ze over een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de knoflook fijn en fruit deze licht in de olie. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Meng er vervolgens de ricotta door en breng op smaak met peper, zout en naar wens muskaatnoot. Proef of het mengsel goed op smaak is.
Verdeel het spinazie-ricottamengsel gelijkmatig over de pasta in de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas.
Gratineer het gerecht ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C, tot de kaas goudbruin is. Serveer de pasticcio direct.
Tip
Voeg extra groenten toe zoals gebakken paddenstoelen, gegrilde pompoen, of courgette, afhankelijk van het seizoen, voor een nog rijkere smaak.
Deze pasticcio kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten container. Voor het opwarmen, bedek met aluminiumfolie en verwarm in een voorverwarmde oven op 180°C tot goed doorwarmd, ongeveer 10-15 minuten.