Pastinaaksoep met dukkah
Pastinaaksoep maken is een must in de winter! De specifieke lichtzoete smaak is hemels en met veel extraatjes te combineren. Hier maak ik er een kruidige mengeling van dukkah bij, een feest voor je smaakpapillen. Deze soep kan je trouwens zowel koud of warm serveren, als hapje in een menu, je zal veel complimentjes krijgen!
Ingrediënten (voor 4 personen)
Pastinaaksoep:
35 g boter
100 g sjalot
1 teen look
350 g pastinaak
600 ml groentebouillon of kippenbouillon
Peper en zout
100 g zure room
Dukkah:
25 g geroosterde hazelnoten
5 g sesamzaad zwart of wit
1 kl komijnzaad
1 kl venkelzaad
1 kl korianderzaad
5 g flaky salt
1 kl zwarte peperbollen
Een paar druppeltjes olijfolie on top.
Bereidingswijze
Pel de ui en look, snij fijn en laat zachtjes aanstoven in de boter, voeg de geschilde en in stukjes gesneden pastinaak toe.
Blus met de bouillon, kruid met peper en zout en laat 15 min zacht koken tot alle groenten zacht zijn.
Mix er de zure room door, doorzeven en klaar.
Serveer in kommetjes afgewerkt met een theelepel dukkah en wat druppeltjes olijfolie.
Wil je hem koud serveren, haal de afgekoelde soep uit de koelkast en ga er eerst weer eens door met staafmixer om hem mooi romig te maken, serveer in glaasjes en werk af met dukkah en paar druppeltjes olijfolie.
Voor de dukkah: komijn, venkel en korianderzaad, apart in de vijzel fijn kneuzen, er mag nog wat textuur inzitten, je mag ook de kruiden eerst droog roosteren in koekenpan voor extra smaak.
Daarna de zwarte peperbollen kneuzen in de vijzel en nadien de hazelnoten.
Doe alles in een kom, voeg sesamzaad en zout toe en meng alles onder elkaar.
Bewaar in een gesloten potje.
Ja, je kunt de pastinaaksoep invriezen. Laat de soep volledig afkoelen voordat je hem in een luchtdichte container in de vriezer plaatst.