Peperkoek met pruimen
Van mijn mémé kreeg ik dikwijls peperkoek tussen een boterham als ontbijt of vieruurtje. Ik heb hem hier gepimpt met fruit. Dat zorgt voor extra vezels en natuurlijke suikers. De pruimen geven de peperkoek niet alleen een friszure toets, maar ook een warme kleur. En yep, weer een recept met havermout, top!
Ingrediënten (voor 1 cakevorm)
125 g blonde rozijnen
300 g havermout
2 eieren
150 g volle plattekaas
1 eetlepel speculaaskruiden
1 rijpe banaan
8 verse pruimen
handvol pompoenpitten
Instructies
Laat de rozijnen 30 minuten wellen in water en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Mix de havermout tot meel in een keukenmachine.
Voeg de rozijnen, de eieren en de plattekaas toe.
Doe de speculaaskruiden erbij.
Snijd de banaan in stukken, voeg toe en mix alles onder elkaar.
Bekleed een rechthoekige cakevorm met bakpapier.
Doe het beslag in de vorm.
Was de pruimen, snijd ze in stukken en leg ze op het beslag.
Strooi de pompoenpitten erover en duw wat aan.
Zet de speculaas 40 minuten in de oven.
Tip
In plaats van speculaaskruiden kun je ook kruidnagel of kaneel gebruiken.
Ja, je kunt gedroogde pruimen gebruiken in plaats van verse pruimen. Week de gedroogde pruimen eerst in warm water om ze zachter te maken voordat je ze aan het beslag toevoegt.
Ja, je kunt de peperkoek met pruimen bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur. Het blijft meestal enkele dagen vers.
Ja, je kunt de peperkoek met pruimen invriezen. Zorg ervoor dat je het goed verpakt in plasticfolie en in een luchtdichte vriezerzak om de versheid te behouden.
Peperkoek met pruimen kan op zichzelf worden gegeten als een zoete snack of als onderdeel van een ontbijt of dessert. Je kunt het ook serveren met een laagje boter of een glazuur.