Petit beurre taart met vanille en framboos

  • 45min
  • 6p
  • Next level

Petit beurre taart met vanille crème au beurre en frambozen coulis… Dit is de klassieke en zot lekkere petit beurre taart, met een frissere, zomerse toets! 🙂

Ingrediënten (6 personen)

45 petit beurre koekjes
Snelle crème au beurre
200 g boter op kamertemperatuur
180 g bloemsuiker
1 vanillestok
1 dooier

Coulis 
300 g diepvries frambozen, ontdooid
200 ml vers sinaasappelsap
4 el rozenwater of oranjebloesemwater
2 à 3 el honing naar smaak

Bereidingswijze

Doe de boter, bloemsuiker, dooier en vanillemerg in een grote kom of keukenrobot. Mix zeker 5 min tot het mooi zacht en romig is, doe in een spuitzak. Doe de frambozen, sinaasappelsap, honing en rozenwater in een hoge maatbeker en mix met staafmixer fijn, zeef door.

Nu gaan we bouwen: dop elke keer 6 koekjes in de coulis en maak een rechthoek op een vlak oppervlak:
een bord, een schaal of een houten plank. Spuit daarop lijntjes botercrème, en herhaal weer met 6 gedopte koekjes die je er telkens zachtjes maar goed opdrukt. Voor de bovenste laag heb ik een fijngetand spuitmondje gebruikt en dan in de lengte gespoten voor een strak resultaat, maar laat je gerust gaan.

Laat minimum 4u opstijven in de koelkast. Snij de taart aan met een warm mes dat je telkens in kokend water dopt en nadien schoon veegt.

Tip

De boter die je voor de petit beurre taart gebruikt is gewone zuivelboter. Je kan plantaardige boter gebruiken als je het vegan wil maken maar dan moet je dooier weglaten en vegan petit beurre koekjes vinden. Mijn grootmoeder deed altijd wat alcohol in de taart: rum, eau de vie of cognac. Dit gebruik je niet als er ook kinderen gaan van eten 😉

Je kan de taart afgedekt 4-5 dagen in de koelkast bewaren. De frambozencoulis kan je ook vervangen door aardbeien of bessen. Je kan de taart ingepakt invriezen, ontdooien in de koelkast.