‘Gezonde’ taart met abrikozen en vijgen

Ingrediënten (6 personen)

Voor het kruimeldeeg
150 g koude boter in blokjes
50 g suiker
Een snufje zout
2 vanillestokjes
1 ei
200 g bloem

Voor de vulling
5 rijpe, verse abrikozen of pruimen (kan eigenlijk met om het even welk seizoensfruit)
5 rijpe, verse vijgen
80 g hazelnoten

Voor de siroop van venkelbloemen
1 el honing
1 el water
Een handjevol venkelbloemetjes

Ter garnering
1 el zure room

Instructies

Een smakelijk tussendoortje/dessert. Omdat ik geen suiker of boter aan de vulling toevoeg, is het bovendien minder zwaar en calorierijk dan andere desserts.

De taartbodem
Doe de boter samen met de suiker en het zout in de mengkom van de keukenrobot. Start de keukenrobot op een matige snelheid.

Haal de zaadjes uit de vanillestokjes en doe ze bij het mengsel.

Voeg er het ei bij. Meng verder tot een homogene massa.

Voeg de helft van de bloem toe. Kneed even verder op halve snelheid en doe de resterende bloem bij het mengsel. Verhoog nu systematisch de snelheid van de keukenrobot. Meng verder tot het deeg begint te ‘bollen’.

Haal het deeg uit de keukenrobot en kneed even met de handen. Laat het deeg voor gebruik één uur in de koelkast rusten.

De taart
Was de abrikozen en de vijgen grondig. Snij de abrikozen in schijfjes en de vijgen in sneetjes.

Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.

Hak de hazelnoten in brokjes. Dat kan met een mes of in de keukenmachine.

Rol het deeg in cirkelvorm uit op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Streef naar een dikte van vier à vijf millimeter. Prik er met een vork in en rol de uiteinden een beetje op.

Beleg met het fruit. Strooi de hazelnoten erover en bak twintig minuten in de oven.

Kook ondertussen de honing met het water en de venkelbloemetjes tot hij vloeibaar is (ongeveer een minuutje).

Serveer de taart met een toefje zure room en met een eetlepel siroop van venkelbloemen.

Tip

Maak het jezelf gemakkelijk en koop kant-en-klaar kruimeldeeg. Ja, ik durf dat zonder mij schuldig te voelen.