Aspergeroomsoep met handgepelde garnalen

  • 45min
  • 4P
  • Next level

Aspergeroomsoep is zonder twijfel één van mijn favoriete soepen! Het is ook een beetje een ‘no waste’ soep, want tijdens het aspergeseizoen hou ik telkens alle schillen bij van mijn asperges en als ik een kilo schillen heb maak ik soep! Een top kippenbouillon ( link ) gaat deze soep zeker upgraden!  Een aspergeroomsoep  vind ik heerlijk met wat garnaaltjes, rauwe schijfjes asperges en wat bieslook.  Man, zo heerlijk en ook zeker fancy!  Ook leuk om in kleine tasjes als hapje te serveren.

Ingrediënten

1 kg aspergeschillen
4 verse asperges, geschild
1 klont boter
1 ui, fijngesneden
1 wit van prei, fijngesneden
3 bloemige aardappelen, in stukjes
200 ml room
1,5 liter kippenbouillon
80g boter
90g bloem
1 eetlepel olijfolie
1 bosje bieslook, fijngesneden
200g handgepelde garnalen
Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Stoof de ui en prei aan in een klontje boter tot ze zacht zijn maar niet gekleurd. Voeg de aardappelstukjes toe en laat ze even meesudderen.

Voeg de aspergeschillen en kippenbouillon toe. Laat dit 20 minuten sudderen op een laag vuur. Zeef de soep vervolgens zorgvuldig en druk al het vocht uit de schillen.  Opgelet, niet mixen want dan gaat je staafmixer er gegarandeerd aan. 🙂

Snijd de verse asperges in stukjes van 3 à 4 cm, en snij ze in super dunne schijfjes, meng ze met olijfolie en een snufje zout.

Laat de boter schuimen in je pot, voeg de bloem toe en bak het mengsel tot het naar koekjes ruikt. Voeg geleidelijk de helft van de bouillon toe, klop goed om klonters te voorkomen. Voeg daarna de rest van de bouillon en de room toe. Mix de soep nu met een staafmixer tot een gladde massa.

Breng de soep op smaak met peper en zout.

Serveer de soep in diepe borden. Garneer met aspergeschijfjes, handgepelde garnalen en bieslook. Dien de soep onmiddellijk op.

TIPS

  • Presenteer deze soep in kleine kopjes als hapje voor je gasten.
  • Bewaar extra aspergeschillen in de vriezer om altijd een basis klaar te hebben voor deze heerlijke soep.
  • Afkoelen: Laat de soep snel afkoelen na het koken. Je kunt dit versnellen door de pan in een bak met koud water te plaatsen en af en toe te roeren.
  • Koelkast: Zodra de soep afgekoeld is, kun je hem overbrengen in een luchtdichte container. Bewaar de soep in de koelkast bij 4°C of kouder. De soep blijft zo 2 tot 3 dagen goed.
  • Overweeg om de garnalen apart te bewaren als je van plan bent de soep langer dan een dag te bewaren. Voeg ze dan toe bij het opnieuw opwarmen om de beste textuur en smaak te behouden.
  • Invriezen: Aspergeroomsoep kan worden ingevroren, maar houd er rekening mee dat roomsoepen de neiging hebben om te scheiden of korrelig te worden na het ontdooien. Om dit effect te minimaliseren, laat je de soep volledig afkoelen en vries je deze in in luchtdichte containers of speciale vrieszakken. Laat wat ruimte over in de container voor uitzetting. Goed ingevroren, kan de soep tot 2 maanden bewaard worden.
  • Ontdooien en Opwarmen: Ontdooi de soep bij voorkeur langzaam in de koelkast voordat je hem opwarmt. Om de textuur te verbeteren, kun je tijdens het opwarmen op een laag vuur een beetje verse room of een klontje boter toevoegen. Roer regelmatig om klontjes te voorkomen. Vermijd het opnieuw koken van de soep om scheiding van de room te voorkomen.