Gegrilde asperges uit de oven met citrus, burrata en ansjovis

  • 20min
  • 2P
  • Easy

Asperges in de oven klaarmaken is zo gemakkelijk en eens anders dan in water gegaard. Het geeft ze een intensere smaak, die perfect combineert met het vetvolle van de burrata, het zoute van de kappertjes en ansjovis, en het frisse van de munt en citrusvruchten, en kijk hoe mooi dit bord toch is, oh I love het aspergeseizoen!

Ingrediënten

500 g witte Belgische asperges
2 bollen burrata
1 bloedappelsien of roze pompelmoes
8 ansjovisfilets in olie
2 el kappertjes
Een scheut olijfolie
Zwarte peper uit de molen
12 blaadjes munt
Fleur de sel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de asperges en snijd 1 cm van de onderkant af.

Plaats de asperges en de goed afgedepte kappertjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zwarte peper en een snufje zout. Meng goed zodat alles bedekt is met de olie.

Spreid de asperges uit op de bakplaat en bak ze ongeveer 10 minuten.

Snijd ondertussen de burrata in grove stukken en leg deze in het midden van de borden. Kruid met zwarte peper en fleur de sel.

Pel de bloedappelsien of pompelmoes, snijd in schijfjes, snijd de ansjovis in kleinere stukjes en snij de munt in fijne reepjes.

Verdeel de gegrilde asperges en gepofte kappertjes over de burrata. Voeg de ansjovis, citrusfruit, en munt toe.
Druppel nog wat extra olijfolie over het gerecht voor het serveren. Smakelijk!

Gegrilde Asperges:

  • Koelkast: Laat de gegrilde asperges eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar ze vervolgens in een luchtdichte container of wikkel ze in aluminiumfolie. Ze blijven ongeveer 3 tot 4 dagen goed in de koelkast.
  • Vriezer: Hoewel je gegrilde asperges kunt invriezen, kan dit de textuur aantasten. Als je ze toch wilt invriezen, leg ze dan eerst op een bakplaat om individueel in te vriezen voordat je ze overbrengt naar een luchtdichte zak. Zo voorkom je dat ze aan elkaar kleven. Gebruik ze binnen 2 maanden voor de beste kwaliteit.

Citrus:
Bewaar overgebleven citrus (zoals bloedappelsien of grapefruit) in de koelkast, idealiter in een luchtdichte container. Ze houden het een paar dagen goed, afhankelijk van hoe vers ze waren toen je ze gebruikte.

Burrata:
Burrata kan in zijn oorspronkelijke verpakking in de koelkast bewaard worden als deze niet is geopend. Eenmaal geopend, plaats de burrata in een luchtdichte container, bedek met een laagje verse water, en bewaar het maximaal 48 uur. Burrata is het beste vers, dus probeer het snel te gebruiken.

Ansjovis:
Open blikjes ansjovis kunnen het best in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de ansjovis volledig ondergedompeld is in olie; voeg indien nodig extra olijfolie toe. Gebruik binnen 2 weken.

Bewaartips voor het Gehele Gerecht:
Het is het beste om de componenten van dit gerecht, indien mogelijk, apart te bewaren en pas kort voor het serveren samen te brengen. Echter, als je restjes van het volledige gerecht hebt:

  • Koelkast: Bewaar in een luchtdichte container. Houd er rekening mee dat de textuur van de burrata en de asperges kan veranderen, en de munt zijn frisheid kan verliezen. Consumeer binnen 1-2 dagen.
  • Opnieuw opwarmen: Dit gerecht is het lekkerst wanneer het op kamertemperatuur geserveerd wordt, vooral de burrata. Als je de asperges wilt opwarmen, doe dit dan voorzichtig in een oven op lage temperatuur. Vermijd de magnetron, omdat dit de textuur van de asperges kan aantasten.

Het is belangrijk te benadrukken dat dit gerecht het beste vers bereid en meteen geconsumeerd wordt voor de optimale smaak- en textuurbeleving.