Perfect gebakken kip in de oven

  • 1u10
  • Next level

Ingrediënten

1 hoevekip vrijloop op kamertemperatuur
peper
zout
hooi

Instructies

Zet de kip overeind in een schotel. Strooi zout en peper in de opening van de kip. Vul de kip vervolgens op met het hooi. Het hooi geeft een heerlijke en zachte gerookte toets. Bind de kip op.

Leg de kip op haar rug. Span het koord rond de staart en maak vervolgens een kruis over de poten. Draai de kip om en vorm opnieuw een kruis rondom de vleugels. Leg vervolgens de kip weer op haar rug. Keer terug met het koord naar de poten en sluit de kip af. Leg een knoopje en snij de overschotjes van het koord af.

Leg de kip in een ovenschaal en wrijf ze in met boter. Bestrooi ze met zout en peper. De kip is nu klaar om in de oven te gaan gedurende 60min op 185°. Oversaus de kip af en toe met de jus. Om zeker te zijn dat de kip gaar is prik je tussen borstvlees en bil met vleesvork, til op en kantel, is de jus die eruit loopt helder dan is hij gaar.

Laat de kip 10min rusten onder zilverpapier.

Vervolgens kan de kip versneden worden. Haal er eerst de billen af. Geef ook een insnijding in het kniegewricht. Nadien kan je opnieuw in het karkas prikken en naast het borstbeen snijden om er de filets met de vleugel af te snijden. Leg de kip opnieuw op haar rug en neem de napoleon oesters die als kleine ronde rugfiletjes op het karkas liggen eruit. Deze kan je mooi presenteren op de billen in de schaal.

Kip uit de oven kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan bijgerechten, zoals aardappelpuree, geroosterde groenten, salade of rijst.

Ja, je kunt kip in de oven van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Bewaar het in een afgedekte bak of schaal en verwarm het opnieuw voordat je het serveert.