Quiche met geitenkaas, gerookte zalm en aubergines

Ingrediënten (4 personen)

2 preiwitten
1 sjalotje
boter
1 aubergine
olijfolie
100 g kleine groene asperges
2 eieren
200 ml room
nootmuskaat
200 g gerookte wilde zalm
2 dikke schijven geitenkaas met korst van 1,5 cm
peper en zout

Het korstdeeg
250 g bloem
110 g koude boter in blokjes
60 ml koud water zout

De sla
1 rode ui
1 koolrabi
1 granny smith
200 g mizuna (of rucola of raapsteel)
1 limoen
½ chilipeper
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels hazelnootolie 1 eetlepel honing peper en zout

Instructies

Maak het deeg. Doe de bloem, de boter en een snufje zout in de keukenmachine. Cutter tot het mengsel een zanderige structuur heeft.

Voeg het water toe en cutter verder tot je een homogene bal hebt. Voeg eventueel een klein beetje water toe als dat niet lukt. Haal het deeg uit de machine, maak er een bol van en verpak hem in plasticfolie. Laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 185 °C.

Snijd de prei in fijne stukjes. Pel het sjalotje en snijd het fijn. Smelt een klontje boter in een pan en stoof de prei en het sjalotje aan.

Snijd de aubergine in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi de schijfjes met zout en bestrijk ze met olijfolie. Verhit een grillpan en rooster de aubergineschijfjes aan één kant. Kruid ze met peper, bestrijk ze met olijfolie,
draai ze om en rooster ze aan de andere kant.

Stoom de groene asperges in ongeveer 4 minuten gaar.

Klop de eieren los met de room. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkvlak met bloem. Klop enkele keren met een deegrol op het deeg om het wat zachter te maken. Rol het deeg uit tot ongeveer ½ cm dik.

Leg een vel bakpapier in een bakvorm en leg het deeg erin. Leg een tweede vel bakpapier op het deeg en bedek de bodem met droge bonen, rijst of linzen. Bak de quichebodem nu ongeveer 30 minuten in de oven tot hij mooi krokant is.

Haal de bakvorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de linzen.

Schep de prei in de bakvorm. Leg de aubergineschijfjes,
de groene asperges en de zalm erop. Breek de geitenkaas
in stukken en leg ze erop. Giet het eiermengsel erover.

Zet de quiche in de oven en bak hem ongeveer 20 tot
25 minuten.

Maak ondertussen de sla. Pel de ui en snijd hem in reepjes. Schil de koolrabi en rasp hem fi jn.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd hem in dunne plakjes. Meng de mizuna met de ui, de koolrabi en de appel.