Romige toscaanse zalm met crispy rijst

  • 40min
  • 4P
  • Next level

Zalm verkocht krijgen bij je kinderen doe je met dit recept! De zalm wordt hier gegaard in een romige saus van tomaat met knoflook, citroen en spinazie. Op deze manier zullen de rijst en de zalm ook op hetzelfde moment gaar zijn.

Ingrediënten

Zalm:
4 zalmfilets zonder vel of graten
zwarte peper van de molen
zout
2 eetlepels olijfolie
1 gewassen citroen, in schijven
4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 ui
300 g spinazie
150 g zachte zongedroogde tomaten, grofgesneden
250 ml room naar keuze

Gebakken rijst:
1 kleine broccoli
1 grote ui
2 wortels
2 zakjes gekookte rijst
2 eetlepel arachideolie
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
1 lente-ui

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de broccoli, ui en wortel fijn. Leg de groenten samen op een ovenplaat met de rijst en meng er de olie door. Verdeel mooi open op de plaat en bak 25 minuten op 195 °C.

Meng er de sojasaus en rijstazijn door. Werk af met fijngesneden lente-ui.

Kruid de zalmfilets met peper en zout. Bak ze kort en krachtig aan in een hete pan met 2 eetlepels olijfolie. Haal ze even uit de pan.

Bak de citroenschijven aan beide kanten en leg ze op de zalm.

Doe nu de fijngesneden knoflook en ui in de pan, bak kort op en voeg de spinazie, tomaatjes en room toe. Duw de zalm en citroen ertussen en laat 5 minuten sudderen. Zet alles op tafel en schep op.

Tip

  • Kan ook met volkorenrijst, zwarte rijst of quinoa.
  • Wissel gerust met een andere visfilet zonder vel.

Om je Romige Toscaanse Zalm met Crispy Rijst optimaal te bewaren, volg je deze stappen:

Afkoelen: Laat de zalm en de crispy rijst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze bewaart. Dit voorkomt condensvorming binnen de opslagcontainer, wat kan leiden tot sogginess of snellere bederf.
Apart Bewaren: Bewaar de zalm en de crispy rijst in aparte luchtdichte containers. Door ze apart te houden, behoudt de rijst zijn knapperigheid beter, en voorkom je dat de smaken te veel in elkaar overgaan.
Koelkast: De zalm en rijst kunnen tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de containers in het koudste deel van de koelkast worden geplaatst, niet in de deur, om een constante temperatuur te garanderen.
Invriezen: Als je de maaltijd langer wilt bewaren, kun je de zalm en rijst ook invriezen. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld en verpak ze vervolgens in geschikte vriescontainers of gebruik diepvrieszakken. Label de containers of zakken met de datum van invriezen. In de vriezer kunnen ze tot 2 maanden worden bewaard.
Opwarmen: Om de zalm en rijst op te warmen, is het aan te raden ze eerst langzaam in de koelkast te laten ontdooien als je ze hebt ingevroren. Verwarm de zalm voorzichtig in de oven of op laag vuur in een pan om uitdrogen te voorkomen. De rijst kan worden opgewarmd in een pan met een beetje water of olie om de crispy textuur terug te krijgen. Vermijd het gebruik van de magnetron voor de rijst, aangezien dit de knapperigheid kan verminderen.

Door deze stappen te volgen, kun je langer genieten van je Romige Toscaanse Zalm met Crispy Rijst, terwijl de kwaliteit en smaak zo optimaal mogelijk behouden blijven.