Quiche met asperges, ricotta en citroen

  • 1u20 + 55min in de oven
  • 1 quiche
  • Next level

Deze quiche kan met alle asperges: witte, groene of wilde. Romig en fris! Prachtig op je brunchtafel.

Ingrediënten

Deeg
250 g bloem
110 g koude boter in blokjes
60 ml koud water
snuf zout
1 eetlepel rozemarijn of tijm, fijngehakt

Vulling
250 g ricotta
500 g asperges grote, witte of groene
1 citroen
peper en zout
muskaatnoot
3 eieren
80 g geraspte Parmezaanse kaas

bakvorm 28 cm diameter

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten van het korstdeeg in een cutter en mix kort tot het samenhangt. Maak een ronde platte bol tussen twee bakpapieren en laat 1 uur opstijven. Haal uit de koelkast. Laat 10 minuten op temperatuur komen en rol uit tot een dikte van 2 tot 3 centimeter. Verwarm de oven voor op 190°C.

Duw het deeg in een taartvorm. Dek af met bakpapier en giet daar bakparels of bonen op. Ook als je kant-en-klaar bladerdeeg of korstdeeg gebruikt, wat ook zeer oké is, moet je deze stap doen. Eerst even ‘blind bakken’, zo heet dat. Bak 25 minuten op 190 °C en laat afkoelen.

Bij witte asperges schil je ze en snijd 1 centimeter van de onderkant af. Bij groene asperges snijd je enkel de onderkant af, die hoef je niet te schillen. Wilde asperges mag je gewoon spoelen en drogen.

Leg de asperges op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout.

Rooster 20 minuten op 190 °C (de smaak wordt dan intenser en het vocht vermindert).

Klop de ricotta los met de eieren, de zeste van citroen en de helft van de Parmezaanse kaas. Kruid met peper en zout en nootmuskaat. Giet uit op het gebakken korstdeeg.

Leg de asperges erop, strooi de Parmezaanse kaas erover.

Bak 30 tot 35 minuten op 180 °C, afhankelijk van de diepte van je vorm.

Laat wat afkoelen voordat je de quiche gaat eten.

Tip

Geen aspergeseizoen? Ook heerlijk met schorseneren of pastinaak. Gaar ze op dezelfde manier als de asperges.

Om je Quiche met Asperges, Ricotta en Citroen optimaal te bewaren, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Volledig laten afkoelen: Zorg ervoor dat de quiche volledig is afgekoeld tot kamertemperatuur voordat je deze gaat bewaren. Dit voorkomt condensvorming binnen de bewaarverpakking, wat de textuur van de korst kan aantasten.
  2. Luchtdicht verpakken: Wikkel de quiche of de restjes strak in plasticfolie of aluminiumfolie. Je kunt ook een luchtdichte container gebruiken die groot genoeg is om de quiche in te plaatsen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij kan om uitdroging en geuroverdracht van andere voedingsmiddelen in de koelkast te voorkomen.
  3. Bewaren in de koelkast: Plaats de goed verpakte quiche in de koelkast. In de koelkast blijft de quiche doorgaans 3 tot 4 dagen goed.
  4. Invriezen voor langere houdbaarheid: Als je de quiche langer wilt bewaren, kun je deze ook invriezen. Snijd de quiche eventueel in porties en verpak elke portie afzonderlijk, zodat je later gemakkelijk alleen de benodigde hoeveelheid kunt ontdooien. In de vriezer kan de quiche tot ongeveer 2 maanden bewaard blijven.
  5. Opwarmen: Om de quiche weer op te warmen, kun je deze het beste in de oven plaatsen op 175°C tot deze door en door warm is. Dit helpt om de korst weer krokant te krijgen. Als de quiche uit de vriezer komt, is het aan te raden deze eerst in de koelkast te laten ontdooien voordat je het opwarmt.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je Quiche met Asperges, Ricotta en Citroen zo lang mogelijk vers en smakelijk blijft.