Speculaaskoekjes
Sinterklaas vormen vullen vraagt wel een beetje werk. Reken op een uurtje. Maak je de ‘gewone’ koekjesversie, dan is het zo gepiept.
Ingrediënten
Voor het deeg
75g boter op kamertemperatuur
115g donkere cassonade
40g blonde cassonade
8g kaneel
2g kruidnagelpoeder (gekocht of zelfgemalen, in de vijzel)
½ dl whisky (van goede kwaliteit!)
250g bloem, de helft wit, de helft bruin of volkoren
3g bicarbonaat
een snufje zout
één of meerdere houten sinterklaasvormen
Voor de koekjes
speculaasdeeg (zie de ingrediënten hierboven)
1 eierdooier
1 el melk
goudpoeder (in de bak winkel)
walnoten, hazelnoten, amandelen: reken op één noot per koekje
een borsteltje
Bereidingswijze
Deeg
Warm de oven voor op 180 °C.
Meng de boter met de donkere en blonde cassonade, het kaneel, het kruidnagelpoeder en de whisky.
Voeg de bloem, het bicarbonaat en het zout toe.
Strooi wat bloem in de vormen, klop de overtollige bloem er weer uit en duw het deeg heel goed aan, zodat het zeker tot in alle hoekjes geraakt.
Snijd het deeg vlak af, gelijk met de houten vorm, met een dun mes, bijvoorbeeld een fileermes. Bakkers doen het met een ijzerdraad.
Klop de speculaas weer uit de vorm, op een bakplaat met bakpapier.
Bak 10 minuten op 180 °C en dan 4 minuten op 200 °C. Met volkorenbloem bakt de speculaas iets langer dan met witte bloem alleen.
Koekjes
Snijd plakjes van 3 à 5 mm van het speculaasdeeg, in rechthoekige of vierkante vorm, en spreid ze uit over een bakpapier.
Kluts de eierdooier met de melk en strijk er de koekjes mee in.
Doe een theelepel goudpoeder in een kom en rol er de noten door.
Duw op elk koekje een noot.
Bak 10 minuten op 180 °C en dan 4 minuten op 200 °C. Dikkere koekjes hebben iets langer nodig.
Tips
Voelt het deeg nogal droog aan? Voeg dan wat water toe. Met volkorenbloem kan het wel eens wat minder makkelijk te mengen zijn, maar het is natuurlijk wel een veel gezondere versie.
Met dit deeg kun je op elk moment van het jaar koekjes bakken. Vries een deel in en haal het uit wanneer je bezoek verwacht of wanneer je gewoon zelf zin hebt in versgebakken koekjes.
Je kunt speculaaskoekjes ongeveer een week bewaren in een luchtdichte container op kamertemperatuur.
Ja, je kunt speculaaskoekjes invriezen. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest. Je kunt ze dan later opnieuw opwarmen in de oven om hun knapperige textuur te behouden.