Varkensrollade in mosterdsaus met rösti, gebakken peer en mandarijntjes

  • 1u+30min
  • 4p
  • Easy

Een varkensrollade moet niet onderdoen voor een gebraad of filet pur. Dit opgebonden vlees van de nek en buik is zeer smaakvol en lekker sappig. Feestelijk afgewerkt met seizoensingrediënten: peer, mandarijn, rösti aardappelen en dit alles overgoten met mosterdsaus! Hoor je de feestbelletjes al?!

Ingrediënten (4p)

Varkensrollade van ong. 1 kg op kamertemperatuur
800 g aardappelen loskokend
2 el maïsolie
3 jonge uien
Peper zout
Boter om te bakken
6 à 7 laurierblaadjes
2 stoofperen
1 klont boter
2 mandarijnen

Saus
200 ml Room
2 el oude graanmosterd
250 ml bruine fond

Bereidingswijze

Kruid de rollade goed aan met peper en zout. Laat boter schuimen in een pan, snij peren doormidden, haal klokhuis eruit, snij ook mandarijnen doormidden en leg met snijkant in de pan, laat ze 3 à 4 min bakken tot ze mooi gekleurd zijn, hou opzij.

Korst nu de rollade mooi rondom rond aan in dezelfde pan en leg dan in een ovenschotel op een tak of blaadjes laurier. Stop 35 à 40 min in een oven van 170 à 175°. Gebruik je een kernthermometer, dan moet temperatuur moet idealiter tussen de 65 à 70° zijn voor de perfecte rosé bakwijze.

Giet het vet weg uit de pan en blus met bruine fond, voeg mosterd en room toe en kruid met peper en zout.

Schil de aardappelen, snij in dunne plakjes en dan fijne julienne, raspen of in keukenrobot mag ook. Snij lente-ui heel fijn en meng er goed onder samen met peper en zout. Neem telkens een hoopje van een eetlepel ongeveer en knijp er goed het vocht uit. Duw in een inox cirkeltje en druk goed aan, leg op bakplaat, besprenkel elke rösti met wat olie en bak 25 à 30 min aan.

Leg de peren en mandarijn de laatste 15 min bij de rollade zo garen ze mooi mee. Voor je serveert snij je de rollade in plakjes van 1 cm, serveer elk met een peer, mandarijntje, de saus en rösti.

Partner

Ja, je kunt de varkensrollade van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Bewaar de rollade apart van de saus en verwarm het voor het serveren.

Het is het beste om de rösti direct voor het serveren te maken, omdat ze het lekkerst zijn als ze vers en knapperig zijn. Je kunt echter de aardappelen van tevoren raspen en het vocht eruit persen om tijd te besparen.