Varkenswangetjes met bruin bier en aardappelpuree

  • 1u
  • 4P
  • Easy

Een smaakvol stoofpotje met varkenswangetjes zo zacht als boter, een rijke saus en winterwortelen en dit op een bedje van aardappelpuree, ja hallookes! En bovendien: helemaal niet moeilijk klaar te maken!

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 klont boter
1 el koolzaadolie
Peper en zout
16 stuks varkenswangetjes +/-800g
500 g wortelen
1 zoete ajuin
Tijm/ laurier
75 cl bruin tafelbier of trappist op kamertemperatuur
1 el perensiroop
1 el tomatenconcentraat
200 ml bruine fond

Een kommetje bloem om de varkenswangetjes in te wentelen
Aardappelpuree om bij te serveren (recept)
Gehakte peterselie als afwerking

Bereidingswijze

Laat in een gietijzeren stoofpot boter en olie schuimen.

Kruid de wangetjes goed aan met peper en zout, haal ze door de bloem en leg naast elkaar in de pot, kleur ze rondom rond mooi aan, haal uit de kom, hou opzij en voeg nu de fijngesneden ajuin toe, laat mooi aankleuren.

Voeg het tomatenconcentraat bij en laat even meebakken, blus met het bier, voeg tijm laurier en perensiroop toe, meng even, voeg varkenswangetjes terug toe, kruid met peper en zout en laat min 1 u onder deksel sudderen tot ze super zacht zijn.

Schil en snij de wortelen in schijfjes, voeg ze toe een 20 tal minuten voor de gaartijd om is.

Serveer met aardappelpuree.

Ja, je kunt dit gerecht ook maken met rundvlees of lamsvlees in plaats van varkenswangetjes voor een andere smaak en textuur.

Ja, je kunt dit gerecht van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Bewaar de varkenswangetjes en saus apart en warm ze opnieuw op voordat je het serveert. Maak de aardappelpuree vlak voordat je het gerecht serveert voor de beste smaak en textuur.

Een donker en stevig bier, zoals een bruin bier, werkt goed in dit recept. Je kunt ook een Belgisch bier, zoals een dubbel of een quadrupel, gebruiken voor een rijkere smaak.

Gebakken groenten zoals spruitjes, wortelen of broccoli passen goed bij dit gerecht. Serveer er ook een eenvoudige salade bij voor wat extra frisheid.