Vegan meatballs op puree van zoete aardappel en bieslookvinaigrette

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de puree:
4 zoete aardappelen
Pezo
250 ml bouillon
2 teentjes look, fijn gesneden
2 cm gember, fijn gesneden
1 el kokosolie of andere olie om mee te bakken

Voor de vinaigrette:
200 ml zachte olijfolie
½ bot bieslook
Sap van ½ citroen
Eventueel 1 tl agave
15-tal veenbessen in schijfjes

Voor de meatballs:
1 blik rode bonen
200 g paddenstoelen, fijn gehakt of gecutterd
60 g walnoten of pecannoten, fijn gesneden of gecutterd
2 teentjes look, geperst
1 el sojasaus
1 ui, fijn gesneden
1 el tomatenconcentraat
1 tl chilipoeder of cayennepeper
55 g havermout, fijner gecutterd
2 el basilicum, fijn gesneden
Olie om te bakken

Bereidingswijze

Puree:
Schil de aardappelen en stoom ze gaar.

Verhit ondertussen de olie in een pan en kleur de look en gember even aan.

Stamp de puree met de warme bouillon, kruid met pezo, doe in een schaal en serveer de hemelse gember-lookolie erover.

Meatballs:
Bak de fijngehakte paddenstoelen met de look en ajuin in wat olie.

Cutter of snij de bonen, niet tot crème maar kort zodat ze nog textuur hebben.

Meng de rest van de ingrediënten eronder.

Voeg iets meer havermoutbloem toe als het mengsel nog te slap is.

Maak balletjes, bak in de pan in wat olie. Kan ook in de oven; besprenkel eerst met wat olie.

Serveertip:
Serveer er een goeie portie veldsla bij. Met de puree en de bieslookvinaigrette is dit hemels!

Tip

Je kan alles op voorhand klaarmaken, zelfs de dag voordien. Op die manier hoef je enkel nog op te warmen.

Voeg zeker ook je favoriete smaken toe aan je balls, gerookte paprika, wat gember, …