Bagels met gravlax

  • 12u rusten / 25min
  • 8 stuks
  • Easy

Zorg dat je altijd wat lekker verse rauwe zalm in huis hebt: je bereidt er op enkele minuten de heerlijkste maaltijd mee!

Ingrediënten (voor 8 stuks)

1 hele zalmfilet met vel (900g)
1 bio citroen
350g kristalsuiker
2 dl whisky
2 bussels dille
35g 5 bessen peper
350g grof zeezout

Garnituur:
2 bussels waterkers
8 bagels
2 dl zure room
230g mosterd met honing
1 bussel dille

Bereidingswijze

Meng de suiker, het zout en de peperbessen.

Snijd nog een stukje van de zijkanten van de zalmfilet weg en verwijder eventuele overblijvende graatjes. Schik de zalm in een schaal die net groot genoeg is. Leg er citroenschijfjes en takjes dille bovenop en bedek hem volledig met het zoutmengsel. Besprenkel met whisky en bedek de vis heel strak met vershoudfolie. Laat minstens 12u in de koelkast rusten.

Verwijder de garnituur volledig. Spoel de zalm met koud water en dep hem droog. Snijd de vis haaks op het vel in fijne plakjes.

Snijd de bagels door, rooster ze en smeer ze in met mosterd. Beleg ze met een beetje dille, 3 of 4 zalmplakjes, waterkers en de zure room. Serveer meteen.

Tips

Je mag de whisky vervangen door wodka of gin. Voeg naar eigen smaak dragon, chili of andere kruiden toe aan het zout- en suikermengsel.

Je kunt de bagels ook vervangen door volkorenbrood.

Partner

In samenwerking met Delhaize

Je kunt de bagels met gravlax direct serveren nadat je ze hebt samengesteld. Dit zorgt voor de beste smaak en textuur.
Je kunt de bagels voorbereiden en de ingrediënten klaarzetten, maar het is het beste om ze pas samen te stellen vlak voordat je ze serveert om de bagels vers en knapperig te houden.