Bruin brood

  • 3u45
  • Next level

Ingrediënten (voor een groot brood)

450 g volkorenbloem of bloem voor bruin brood
8 g zout of minder, naar smaak
20 g honing
25 g verse gist
270 ml ijswater (dat is water met een paar ijsblokjes of ijsschilfers)

Bij het bakken
200 ml water

Instructies

Meng het zout door de bloem, doe er een kuiltje in en giet de honing erbij.

Brokkel de gist over de bloem.

Giet het ijswater erbij en laat het deeg in een keukenrobot met een kneedhaak kneden. Begin met 4 minuten op de laagste stand en dan 5 minuten op middelhoge snelheid.

Heb je geen keukenrobot, kneed dan minstens 10 minuten met de hand, tot je een elastisch deeg hebt. De ijsblokjes zullen langzaam meesmelten.

Snijd het deeg in twee en bol elke helft op. Duw nu, als een échte bakker, met de muis van je hand in het midden van het deeg en trek de randen rondom rond naar binnen, tot je een bol hebt. Draai die om: nu heb je bovenaan een mooi egaal oppervlak zonder ‘rimpels’ of oneffenheden, die zitten onderaan verstopt.

Leg het deeg meteen op de bakplaat en sluit het hermetisch af met huishoudfolie, zo voorkom je dat de korst bij het bakken gaat barsten.

Zet op een warme plek, bij de oven of de radiator – het deeg moet verdubbelen in omvang.

3 uur later
Verwarm de oven voor op 260 °C.

Haal de folie weg en schuif de bakplaat in de oven.

Giet een groot glas water (200 ml) op de bodem van de oven, voor een flinke wolk stoom, en doe de deur meteen dicht.

Verlaag de temperatuur naar 200 °C en bak 10 minuten.

Bak nog eens 20 minuten op 175 °C.

Haal het brood uit de oven en klop even op de korst: klinkt het brood hol, dan is het klaar.

Tips

Brood heeft tijd nodig en laat zich niet opjagen. Begin er ’s ochtends aan, het moet toch al gauw 3 uur rijzen. Eet je liever wit brood? Vervang in het recept de volkorenbloem gewoon door witte bloem.

Ben je gehaast en heb je geen 3 uur tijd om te wachten tot het brood gerezen is? Steek het dan voor een quick rise een half uurtje in de oven, op 30 à 35 °C. Verhoog de temperatuur naar 175 °C en laat het brood nog eens 30 minuten bakken, te tellen vanaf het moment waarop de oven 175 °C heeft bereikt.

Heb je maar een klein gezin, bak dan twee kleine broden en stop er één van in de diepvries, zo smul je een week lang van eigen ‘vers’ brood.

Een broodje dat je zelf bakt, kun je helemaal naar je hand zetten. Pimp erop los met extra zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, noten of rozijnen.  Reken voor een groot bruin brood op ongeveer 3 eetlepels.

Bruin brood kun je het best bewaren op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een broodtrommel of in plastic folie. Het is belangrijk om het brood niet in de koelkast te bewaren, omdat dit kan leiden tot uitdroging en verlies van smaak.

Ja, je kunt bruin brood invriezen. Het is het beste om het brood in te vriezen zodra je het hebt gekocht, of zodra het is afgekoeld na het bakken. Verpak het brood in plastic folie of een afgesloten zak en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer.

Bruin brood bevat meer vezels en voedingsstoffen dan wit brood. Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verminderen van het risico op hartziekten en het bevorderen van de spijsvertering.

Bruin brood smaakt heerlijk met verschillende soorten hartig en zoet beleg. Enkele opties zijn kaas, avocado, hummus, tonijnsalade, pindakaas, jam en honing.