Calamares

  • 20min
  • 4p
  • Easy

Calamares of gefrituurde inktvis, dit makkelijk tapas recept laat je genieten, net zoals op vakantie! Met zicht op zee en je voetjes in het zand… alsof je echt in Ibiza bent. Je kan het met zowel verse, als bevroren pijlinktvis maken: de juiste inkepingen, wat specerijen erbij en gewoon frituren, da’s instant zomer op je bord! 

Ingrediënten (voorgerecht 4 personen)

600 g pijlinktvis
1 eiwit
1 el geraspte gember
1 el geraspte look
1 el sojasaus
½ el rijstazijn
Peper en zout
1 el rijstbloem
1 el maïzena
Fleur de sel

Bereidingswijze

Snij de pijlinktvis langs 1 kant door zodat je hem kan openplooien en schraap met je mes de slijmen weg. Neem je grootste scherpste mes en geef lichtjes schuine insnijdingen geven, om de 3 à 4 mm, diep genoeg zonder doorsnijden, van begin tot einde. Geef hem een kwartslag en doe dit opnieuw, zodat je over het hele stuk kruiselingse insnijdingen krijgt. Zo krult hij bij het bakken mooi op maar absorbeert ook lekker alle smaken. Snij hem dan in stukken van 5 à 6 cm en leg in een kom.  

Voeg eerst alle natte ingrediënten toe en meng goed onder elkaar. Verwarm je frietketel op 180°. Meng er stevig de maïzena en rijstbloem onder en leg één voor een in de olie, bak 3 à 4 min tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er wat fleur de sel op. 

Serveer met wat partjes citroen en aïoli.

De gefrituurde inktvis kan je 2 dagen afgekoeld in de koelkast bewaren. Je kan ze heropwarmen in de oven of airfryer. Je kan gefrituurde inktvis ook ingepakt invriezen en bevroren heropwarmen in de frituur, heteluchtoven of airfryer.