Daslook puree

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Daslook is mega populair geworden, vanwege zijn unieke smaak, iets tussen knoflook ui en prei, maar ook het lokale en seizoensgebonden aspect maakt dit wilde kruid een echte musthave voor alle foodies en chefs! Deze verbinding met de natuur, vind ik super! Zowel het blad als de bol witte bloemetjes zijn eetbaar, als die bloemen uitgebloeid zijn, komen  er een soort van bolletjes op die op kappertjes lijken, die kan je ook gaan opleggen.

Ingrediënten

1 kg aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
1 bos daslook (+/- 100g), blad en steel
125 g zure room
Een paar klontjes boter
Melk (optioneel: vervang door karnemelk voor een frissere puree)

Bereidingswijze

Aardappelen koken: Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten). Giet af en stamp fijn tot een gladde puree.

Daslook voorbereiden: Snij het blad en de steel van de daslook super fijn.

Puree mengen: Meng de fijngesneden daslook samen met de zure room onder de aardappelpuree.

Afwerken: Werk af met wat stukjes boter en, als je wilt, de bloemen of de bolletjes van de daslook.

Serveren: Serveer onmiddellijk.

Bewaren: Bewaar de puree in een luchtdichte doos in de koelkast. Het blijft tot 2 dagen goed.

Invriezen: Je kunt de puree ook invriezen. Verdeel het in porties en bewaar in luchtdichte vriesbakjes. Het blijft tot 3 maanden goed in de vriezer.

Opwarmen: Verwarm de puree in een pan op laag vuur of in de magnetron. Voeg eventueel een scheutje melk toe om de puree weer romig te maken.