Gnocchi met salie en tomatensaus

  • 50min
  • 4P
  • Next level

Oh gnocchi, wat hou ik van jou! Jouw unieke textuur en smaak maken me telkens zo blij, duuuus zelf gnocchi maken klinkt super top! Ik had ze nog nooit zelf gemaakt, zot hé, maar het is inderdaad helemaal niet moeilijk en je zit snel met een dampend kommetje smeuïge gnocchi op je schoot! Zo satisfying en heerlijk, da’s instant happiness. Een aardappelpers en krabber zijn wel een must voor dit recept.

Ingrediënten gnocchi (4p)

500 g bloemige aardappelen
125 g tarwebloem
Semolina bloem om te bestuiven (of gewone bloem )
2 eidooiers
Peper
Zout
2 el olijfolie
1 handvol blaadjes salie
400 ml passata
100 g versgeraspte Parmezaan

Bereidingswijze

Stoom de aardappelen met een snuifje zout erop. Weeg ondertussen de bloem af en breek de eieren, maak je werkblad proper en maak plaats.

Eens je gaat persen is het belangrijk dat je aardappelen warm zijn tijdens het ‘mengproces‘. Pers de aardappelen uit op je werkblad maak een klein kuiltje. Voeg in 1x de bloem en dooiers toe, met een krabber kap je alles goed door elkaar. Eerst is het droog en brokkelig, maar blijf doorgaan en krab alles op je werkblad steeds weer samen en blijf mengen. Eens zich een bal vormt begin je met de hand te kneden tot homogene massa. Bestrooi met semolina, snij in 2 en maak lange worsten, snij in stukjes van 2-3 cm.

Nu kan je ze ofwel koken of je kan ze extra fancy maken door op een gnocchi plankje of op een rasp elk stukje over te duwen/rollen. (Kleven ze nog teveel? Meng er dan krachtig een eetlepel bloem door.)

Kook in een grote pot met water en zout en 3 à 4-tal min, als ze boven drijven zijn ze klaar, roer nog 1 min tijdens het koken, zet vuur af.

Verwarm wat olie in een grote kom, doe er de salie bij en blus met tomatensaus. Eens het kookt schep je er de gnocchi op, meng en werk af met kaas. Ik eet daar graag wat pittige rucola bij! 😉 Probeer ook met boter en gebakken salie of met basilicum.

Ja, je kunt de gnocchi van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Kook ze echter pas vlak voor het serveren, zodat ze hun textuur behouden.

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om gnocchi met tomatensaus in te vriezen, omdat de textuur van de gnocchi kan veranderen.