Javanais

  • 1u30
  • 12p
  • Showing off

Een grote Franse klassieker in de patisserie wereld met mokka crème au beurre, amandel biscuit of Joconde, koffie en ganache. Een heerlijke smaakcombinatie, als je zelf eens Javanais wil maken, zo doe je het! 

Ingrediënten (10-12p)

Joconde biscuit  
3 eieren
135 g fijn amandelmeel
135 g bloemsuiker
25 g bloem
3 eiwit
20 g boter gesmolten, wat afgekoeld
20 g suiker

500 g mokka crème au beurre
Klaar opgeklopt in een spuitzak met fijne getande spuitmond
2 koppen sterke koffie, afgekoeld

Ganache  
250 g slagroom
200 g donkere chocolade
4 koffieboontjes

Bereidingswijze

Bekleed 2 bakplaten van je oven met uitgesneden boterpapier zodat die juist de bodem bedekt. Verwarm de oven op 200°.

Zeef amandelmeel, bloemsuiker en bloem in een kom, voeg de eieren toe en klop luchtig. Meng er de boter onder. Klop nu het eiwit met de suiker stevig op en meng in 2 keer voorzichtig eronder. Verdeel het deeg op de 2 bakplaten en strijk egaal uit tot in de kanten.

Bak 10 min tot licht gekleurd, als je met vinger in deeg duwt mag het geen putje blijven, dan is hij gaar. Pas op, mag niet krokant zijn! Laat afkoelen, snij zijkanten los, leg er een bakpapier op, draai plaat om en trek voorzichtig het bakpapier eraf.  

Snij de 2 biscuits in 2 gelijke stukken en begin nu op te bouwen. Neem een vlakke houten plank of plaat, leg er een biscuit op, doe de koffie in een pipette en besprenkel met koffie, of met een borsteltje. 

Spuit er van links naar rechts streepjes op, smeer boterroom niet te dik en smeer egaal open, leg er een 2de stuk biscuit op en herhaal met de rest van de laagjes koffie en boterroom, eindig met boterroom en probeer telkens zo vlak mogelijk op te bouwen. Laat 1 uur opstijven in koelkast  

Eens opgesteven draai je het geheel om, onderkant w bovenkant zodat het mooi vlak is. Besmeer nog een laatste keer, supervlak met boterroom. Zet even terug in koelkast, leg hem op rooster onder plaat.

Kook de room op, doe de chocolade in stukjes erin, laat 5 min rusten en draai nu tot je een gladde, lopende ganache hebt. Giet nu op de lengte uit op je taart en strijk weer egaal uit, you got this! Hij gaat heerlijk zijn no matter what!  

Vul een hoge maatbeker met kokend water en neem een chef mes. Leg taart weer op plank. Nu gaan we de zijkanten pareren, mooi gelijk snijden. Neem het mes uit het water, droog af en snij telkens een zijkant af. Voor elke kant steek je mes weer in het water, droog af, snij… Steek met een paletmes onder de taart en zet op een mooie schotel. Werk de hoekjes af met hartjes boterroom en koffieboontjes.

Is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Ja, je kunt de botercrème van tevoren maken en in de koelkast bewaren voordat je het gebruikt.

Je kunt elke soort chocolade gebruiken die je lekker vindt, maar pure chocolade werkt het beste.