Appel tarte tatin

  • 1u
  • 6p
  • Next level

Tarte tatin is een appeltaart op zijn kop eigenlijk met lekker gekarameliseerde appels. Ze is toevallig ontstaan in 1889 toen één van de zussen Tatin het deeg als laatst op de appels legde ipv onderaan in de vorm. Dank daarvoor, het resultaat is boterzachte appels en een heerlijke deeg, perfect voor elk feest. Deze grote klassieker serveer je lekker met een bolletje roomijs en een toef slagroom!

Ingrediënten

5 granny smith appelen
5 jonagold appelen
80 g suiker
40 g koude boter
1 vanillestok (facultatief)

Korstdeeg:
200 g bloem
100 g Boter
Snuif zout
1 el suiker
1 koud ei

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°. Doe voor het deeg alles in een cutter (geen blender) zonder het ei en cutter tot je een zanderig geheel krijgt. Dat kan ook met de hand in een kom. Voeg ei toe en cutter kort tot alles samenhangt en duw alles tot een plat rond stuk deeg. Laat ingepakt in folie 1 u opstijven in de koelkast.

Doe de fijne suiker, vanillemerg en uitgeschraapte stok in een steelpan en laat karamelliseren roer goed, haal stok eruit en giet in je bakvorm.

Schil de Granny Smith appelen, snij ze in 4, verwijder klokhuis en leg ze dicht tegen elkaar in bloemvorm op de caramel in de bakvorm. De jonagold appels schil je, klokhuis uit en snij in kleinere stukken en leg boven de andere, druk wat aan.

Rol het deeg uit met wat bloem tot de grootte van je bakvorm en leg het erop. Het deeg mag lichtjes over de rand komen, snij een kruisje door deeg zodat de stoom eruit kan. Bak 45 min aan 200° met low steam functie aan.

Laat wat afkoelen, zet een platte schaal op de taart en draai om. Klop er even bovenaan op zodat zeker alles loskomt. Je kan deze taart ook zeker maken met kant en klaar bladerdeeg als je minder werk wil. Strooi er wat bloemsuiker over en versier. Serveer lichtjes lauw.

Ja, je kunt de Tarte Tatin van tevoren maken en deze op kamertemperatuur laten staan of kort opwarmen in de oven voordat je deze serveert.