Kokosolie mayonaise met wasabi en gember

  • 15min
  • 200ml
  • Easy

Ingrediënten

2 eierdooiers op kamertemperatuur
1 kl zeezout
peper van de molen
sap ½ limoen
1 kl wasabi poeder of pasta
± 200ml extra virgin kokosolie van 1ste persing op kamertemperatuur (dit kan wat meer of minder zijn ifv. De gewenste dikte)
2 kl geraspte gember

Instructies

Alvorens te beginnen aan dit recept is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit geldt voor de eieren, maar ook voor de kokosolie omdat die vloeibaar moet zijn. Mocht de olie in de winter toch opgesteven zijn kan je deze eventueel opwarmen in een oven van 30°C.

Splits de eieren en hou de eierdooiers apart. Voeg aan de dooiers het zeezout toe. Strooi er peper bij door een 8-tal keer flink aan de pepermolen te draaien. Rol een limoen los op het aanrecht door er met je hand druk op uit te oefenen. Zo komt al het sap los. Pers het sap van een halve limoen en voeg het toe in de kom met de dooiers en het zout. Klop rustig vanuit de pols los met een garde. Voeg het wasabipoeder er aan toe en meng alles.

Voeg langzaamaan in een klein straaltje de kokosolie toe terwijl je blijft roeren, tot je de gewenste dikte krijgt. Verwijder de schil van een gemberknol en rasp het stuk gember. Meng opnieuw. Proef of je nog extra kruiding wenst.

Bewaren
In gesloten potje maar niet in de koelkast! Gewoon op kamer temperatuur, 3 dagen houdbaar, bij elk gebruik even op roeren met eventueel een paar druppeltjes limoen of water.

Serveertip
Gebruik bij ingrediënten zoals je de klassieke mayonaise zou gebruiken. Hier serveer ik het bij lauwe gegrilde groenten uit de oven. Groenten wassen, eventueel schillen, besprenkelen met peper, zeezout, tijm, look, sjalot, goed mengen, alles naast elkaar op bakplaat met bakpapier verdelen, 20 min aan 190° in de oven roosteren, done!

Smakelijk! 

Weetje

Ik gebruik voor dit recept graag specifiek kokosolie omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat kokosolie voornamelijk zogenaamde “middellange vetzuurketens” bevat die minder belastend zijn voor ons lichaam. Bovendien kies ik dan ook voor de extra virgin variant, omdat de olie gewonnen wordt door koude persing van het kokosnootvlees, waarna de olie, de melk en het water gescheiden wordt. Dus het vertrekpunt is de kokosnoot ipv. het schaafsel dat dan mogelijks nog behandeld is geweest.