Krokante falafels met tahin dipsaus
Krokante falafels met frisse tahin dipsaus, super easy! Dit gouden Libanese hapje op basis van gemalen kikkererwten is heerlijk gekruid & 100% veggie, perfect voor bij de aperitief, als tussendoortje of voor bij de lunch.
Ingrediënten
500 g kikkererwten (dag ervoor geweekt)
3 à 4 teentjes look
½ ui
1 kl bicarbonaat
1 el geroosteerd sesamzaad
1 bos peterselie
2 kl komijnpoeder
2 kl korianderpoeder
1 kl paprika
Peper en zout
Tahin dip saus :
120 g tahini (romig, droog of gerookt)
sap van een halve citroen
2 tenen look geraspt
1 tl zout
1/2 tl zwarte peper van de molen
1/4 tl komijn poeder
1 kl geraspte gember
3 à 4 el ijswater om tot de gewenste dikte te komen
Snuifje za’atar of gerookt paprika poeder om af te werken
Scheutje sesamolie om af te werken
1 tl agave
Bereidingswijze
De dag ervoor, kikkererwten laten weken. Zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn door hun dubbele volume aan water.
Kikkererwten spoelen en afgieten. Goed afdrogen met keukenpapier.
De kikkererwten in een keukenrobot gieten. Ajuin en look toevoegen.
Zout, peper, komijn, paprika, poederkoriander en bicarbonaat toevoegen.
Koriander en peterselie toevoegen.
Alles mixen in verschillende keren.
De randen goed afschrapen en een tweede keer mixen om een noch te fijne, noch te dikke textuur te verkrijgen.
Als je een hoopje in je handen knijpt moet het blijven samenkleven. Is dat niet het geval, dan moet je verder cutteren.
Giet de mengeling in een kom en verwijder de grovere stukken kikkererwten uit het mengsel.
De kom met vershoudfolie bedekken en 1u lang fris houden.
Verwarm de frituurpan op 175- 185°C.
Vervolgens de bolletjes falafel vormen: eerst je handen natmaken, of een ijsschep gebruiken. De falafel bolletjes in het hete frietvet gooien, tot ze goudbruin gebakken zijn.
Meng alle ingrediënten voor de saus onder elkaar, werk af met wat sesamolie en paprikapoeder of za’atar.
Ja, je kunt de falafels prima invriezen nadat je ze hebt gebakken of gefrituurd.