Mixed grill van lam met fijne groentjes

  • 50min
  • 8P
  • Showing off

Lam op een minder klassieke manier serveren, het ligt niet voor de hand, maar het is toch wel echt de moeite en het brengt je meteen in vakantiestemming!

Ingrediënten (voor 8 personen)

8 lams mignonettes
200g lamsnoot
4 Iage lamsribben
4 merguez worsten
400g lamsgehakt zonder kruiden
2kg groenten naar keuze: jonge wortelen, courgettes, mini bloemkolen, mini romanesco, etc
50g gepelde pistachenoten
± 2 dI olijfolie

Kruidenmix voor het vlees:
2 el zout
2 el knoflookpoeder
1 el gemalen zwarte peper
1 kl gedroogde basilicum
1 kl gedroogde oregano
1 kl gedroogde tijm

Taboulé met feta:
1 komkommer
1 citroen
300g parelcouscous
200g feta
4 el olijfolie
1 bussel dille
peper en zout

Tzatziki:
1 komkommer
1 citroen
200g Griekse yoghurt
1 bussel dille
2 teentjes knoflook
peper en zout

Muntsaus:
8 cl Xeres-azijn
12cl olijfolie
½ bussel bladpeterselie
½ bussel munt
2 teentjes knoflook
peper en zout

Bereidingswijze

Taboulé: kook de couscous volgens de instructies op de verpakking. Spoel in koud water en laat goed uitlekken. Snijd de komkommer in halve schijfjes en de feta in blokjes. Voeg ze toe aan de couscous samen met de olijfolie, plukjes dille, peper, zout en – naar eigen smaak – citroensap.

Tzatziki: rasp de komkommer met de grove kant van de rasp. Bestrooi hem met zout en pers er zoveel mogelijk water uit. Meng met de yoghurt, de gehakte dille, de geperste teentjes knoflook en naar eigen smaak ook wat citroensap. Kruid bij.

Muntsaus: mix de muntblaadjes, de peterselieblaadjes, de olie, de azijn en de geperste teentjes knoflook fijn met de mixer. Kruid met peper en zout.

Wil je ook mini bloemkolen en/of mini romanesco grillen? Snijd ze eerst in parten, kook ze 2 min. in gezouten kokend water en laat ze in koud water schrikken. Snijd de courgettes in partjes, schil de wortelen en halveer ze. Smeer alle groenten lichtjes in met olie. Kruid ze met peper en zout.

Kruidenmix voor het vlees: meng alle opgelijste ingrediënten.

Meng het lamsgehakt met de grofgehakte pistachenoten, de paprika, de komijn, peper en zout. Verdeel de bereiding in 8. Maak kleine burgers en steek 2 kleine houten prikkers in elke burger. Smeer de burgers en de merguez worsten in met olijfolie.

Snijd de lamsnoten in blokjes en rijg ze op kleine satéstokjes. Breng de lamsnoten, de lage ribben en de mignonettes op smaak met de kruidenmix.

Rooster het vlees en de groenten op een grote grill, op de barbecue of onder de grill. Dien ze op met de taboulé, de tzatziki en de muntsaus.

Tip

Haal het vlees 30 min op voorhand uit de koelkast om hem optimaal te kunnen bakken. Dit geldt voor alle vleessoorten, ook voor kipfilets.

Ja, je kunt de groenten van tevoren snijden en de marinade voor het vlees bereiden. Bewaar alles afgedekt in de koelkast tot je het gerecht gaat bereiden.

Een rode wijn, zoals een Shiraz of Cabernet Sauvignon, past goed bij dit gerecht vanwege de rijke smaken van het lamsvlees.