Pitten-, zaden-, notencrackers

  • 30min
  • 15-20 stuks
  • Easy

Ingrediënten (voor 15 à 20 koekjes)

200 g sesamzaad, amandelschilfers en pompoenpitten; de verhouding kies je zelf
1 eiwit
10 g zoetstof (bv. Tagatesse) of 20 g gewone suiker

Instructies

Warm de oven voor op 140 °C.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar met een spatel, tot je een plakkerige massa krijgt. Je hoeft het eiwit niet op te kloppen!

Gebruik je gewone suiker, laat de kom dan een paar minuutjes rusten, tot de suiker gesmolten is. Is het ‘deeg’ te lopend, voeg dan wat extra sesamzaad toe tot alles weer goed aan elkaar kleeft.

Leg een bakpapier op de bakplaat – de koekjes plakken! – vorm met een eetlepel hoopjes en duw ze plat, tot een halve centimeter hoog.

Wil je mooie ronde koekjes, doe het deeg dan in een uitsteekvormpje van 5 à 7 cm diameter en duw telkens goed aan.

Bak 18 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Tip

Laat de koekjes eerst helemaal afkoelen voor je ervan eet want ze brokkelen makkelijk. Je kan ze ook lang bewaren. Zijn ze toch wat slap geworden, schuif ze dan nog eens een paar minuten de oven in, op 140 °C komen ze er krokant uit, net als vers.

Ja, je kunt dit recept ook maken met andere noten die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld pecannoten of cashewnoten.

Ja, je kunt variëren met de soorten zaden en pitten die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan chiazaad, hennepzaad of quinoa.

Deze crackers zijn heerlijk met hummus, guacamole, kaas of gerookte zalm.