Pizza margherita

  • 8u fermentatie + 30min afwerking
  • 4P
  • Next level

Pizza Margherita, dé Koningin aller pizza’s! Deze typische Napolitaanse pizza werd in 1889 uitgevonden voor Koningin Margherita, wanneer ze voor het eerst naar Napoli kwam. De pizza had de kleuren van Italië: groen van basilicum, wit van de mozzarella en rood van de tomaten. Met de vakkundige tips van de Italiaanse Pizzaiolo Luca maak je deze pizza klassieker nu ook thuis!

Ingrediënten pizza margherita (4st)

Ingrediënten deeg voor 4 pizza’s (8 tot 12u fermentatie):
1 kg bloem type 00
650 ml water op kamertemperatuur
30 g zout
3 g verse gist
1/3 glas olijfolie (enkel voor huisgebruik, 250°)

Ingrediënten topping voor 4 pizza’s:
850 g tomatensaus
400 g mozzarella (of fior di latte)
Verse basilicum
Parmigiano reggiano
Olijfolie

Bereidingswijze

Bereiding pizzadeeg:
Giet de bloem helemaal in de mixer. Laat 30 g zout smelten in 450 ml van het water. Voeg water en zout toe aan de bloem in de mixer en begin te mixen (slow medium snelheid).

Laat 3 g gist in een bal oplossen met 100 ml water. Voeg dit toe aan de mixer terwijl het mixt. Na 5 min voeg je de laatste 100 ml van het water toe. Zet de mixer op hogere stand en druppel er langzaam de olijfolie in.

Eens het deeg alle vloeistoffen heeft opgenomen, stop je de mixer en laat je het deeg op de tafel liggen. Dek het deeg af met plastic film of het deksel van je mixer.

Na 10 minuten rusten kneed je het met je handen. Laat het opnieuw 10 min rusten om het elastischer te maken

Vorm aparte pizza bollen van elk 265 g. Laat deze voor min 8 uur fermenteren in een gesloten container op kamertemperatuur.

Bereiding pizza topping:
Meng de tomatensaus met 1,7 g zout en snijd de mozzarella in stukken.

Verwarm je oven voor 30 min op maximum temperatuur (met een pizzasteen erin, indien mogelijk).

Open je pizzadeeg en rol het plat, smeer de tomatensaus uit op je deeg met een beetje olijfolie.

Bak de pizza 7 min op 250°C.

Voeg de mozzarella toe en schuif de pizza terug in de oven voor 1 min om de kaas te laten smelten. Na het bakken voeg je Parmezaan en basilicum toe. Smakelijk!

Verse basilicum wordt aanbevolen voor pizza margherita vanwege de lichte smaak en geur die het aan de pizza geeft.

Hoewel mozzarella kaas traditioneel wordt gebruikt in pizza margherita, kun je experimenteren met andere kaassoorten als je dat wilt. Probeer bijvoorbeeld eens pecorino of parmezaanse kaas.

Je kunt zowel zelfgemaakte tomatensaus als kant-en-klare tomatensaus gebruiken voor pizza margherita. Zorg er wel voor dat de saus niet te vochtig is, anders wordt de bodem te zacht.

Ja, je kunt pizza margherita invriezen. Laat de pizza volledig afkoelen en verpak hem vervolgens in plasticfolie en aluminiumfolie voordat je hem invriest.

Een lichte rode wijn zoals Chianti of Pinot Noir past goed bij pizza margherita.