Steak friet

  • 35min
  • 4P
  • Easy

Een echte Belgische klassieker: sappig gebakken steak met verse friet en groene peperroomsaus! En oh ja, verse mayonaise voor bij de frietjes graag voor mij, mmmmmmm…  Met deze tips bak je straks de perfecte steak. Vraag aan je slager mooie dikke steaks van min 2 cm als je graag saignant eet. 😉

Ingrediënten steak friet (4 personen)

4 steaks van 170 à 180 g per persoon uit het kleinhoofd of rumsteak
Peper & zout van de molen
2 el boter
Verse gebakken frietjes
4 tomaten
Verse mayonaise
Groene peperroomsaus

Bereidingswijze

Warm je oven voor op 40°C en steek er de steaks 30 min in om op temperatuur te komen. Het is zeer belangrijk om geen koud vlees in een hete pan te bakken.  

Kruid het vlees dan langs beide kanten met peper en zout van de molen. Verwarm een pan op het vuur en laat een flinke klont boter erin smelten en schuimen. In de hete schuimende boter leg je de steaks en laat aan elke kant mooi goudbruin korsten. Overgiet ondertussen geregeld met de schuimende boter.  

Als je met je wijsvinger in het vlees drukt kan je voelen hoe de bakwijze is. Indien hij nog heel zacht is, dan is hij ‘bleu‘ of zeer rood, iets minder mals dan is hij saignant, en naarmate je langer laat bakken en voelt dat hij harder wordt, gaat hij naar à point (medium gebakken) of bien cuit of doorbakken.  

Hou het vlees opzij en maak de groene pepersaus met verse frietjes.

Serveer met tomaat in sneetjes en homemade mayonaise.  

Partner

In samenwerking met “Lekker van bij ons”.

Voor steak friet wordt vaak een malse biefstuk gebruikt, zoals entrecote, ribeye of filet mignon. Deze steaks hebben een goede textuur en smaak.