Pompoenlasagne met ricotta, snijbiet en pancetta
Deze lasagne is naast feelgood food, ook een echte smaakbom. Alles wat je van een ovenschotel verwacht, alleen worden de klassieke lasagnevellen vervangen door pompoenschijfjes. Mannekes zo lekker! Snijbiet kan je vervangen door spinazie, boerenkool, of welke groente je ook lust.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Tomaat-snijbietsaus:
300 g snijbiet
1 ui
2 teen look
1 el olijfolie + klontje boter
1 el fijngesneden salie blaadjes + extra voor bovenop
1 tl muskaatnoot
1 kl currypoeder
250 g zachte zongedroogde tomaatjes fijngehakt
290 ml passata
1 el balsamicoazijn
Ricotta mengeling:
250 g ricotta
1 ei
Zeste van 1 citroen
Snuifje muskaatnoot
160 g fijne sneetjes Pancetta
250 g mozzarella
75 g emmental geraspt
600 à 700 g geschilde butternut in heel fijne schijfjes gesneden
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°.
Leg de pancetta open op een bakplaat en bak een 10-tal min in de oven tot ze krokant zijn.
Leg op keukenpapier.
Bak de fijngesneden ui, salie en look in de olie en boter mooi bruin aan.
Voeg fijngesneden snijbiet toe, laat even opstoven en voeg passata en zongedroogde tomaten toe.
Kruid met peper en zout, muskaatnoot, currypoeder en balsamico, laat 5 min verder pruttelen.
Mix alle ingrediënten voor de ricotta mengeling onder elkaar.
Maak nu laagjes van de geschilde pompoenschijfjes, snijbiet tomatensaus, ricotta met pancetta op, eindig met snijbiettomatensaus, leg er de mozzarella in schijfjes op.
Masseer de salieblaadjes eerst even in met wat olie zodat ze mooi mee bakken en leg ze er ook op.
Bak minstens een uur, zodat de pompoensneetjes zacht zijn, en je een mooie bruine korst hebt.
Doe de test met een satéprikker om te zien of de pompoen gaar is.
Ja, je kunt de lasagne van tevoren maken. Bewaar de lasagne in de koelkast en verwarm hem vlak voor het serveren in de oven op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 20-25 minuten.
Ja, je kunt de lasagne invriezen als je hem niet meteen wilt gebruiken. Laat de lasagne volledig afkoelen en plaats hem in een luchtdichte verpakking. De lasagne kan ongeveer 3 maanden worden bewaard in de vriezer.