Vegetarische gyros pita Sofie Dumont Chef2
Vegetarische gyros pita Sofie Dumont Chef3
Vegetarische gyros pita Sofie Dumont Chef4

VEGETARISCHE GYROS IN PITABROODJES

  • 45min
  • 4P
  • Easy

Een heel eenvoudige maar ontzettend lekkere vegetarische pita met paddenstoelengyros, zoals bij de pitabar. De paddenstoelen hebben een heerlijk vlezige textuur, echt het proberen waard voor die extra dag in de week zonder vlees. Met knoflooksaus, harissa… Genieteuuuuh!

Ingrediënten

Gyros: 
500 g oesterzwam
1 goede eetlepel gyroskruiden
6 eetlepels olijfolie
1 komkommer
1 bosje radijsjes, in fijne schijfjes
2 grote tomaten
1/4 wittekool, fijngesneden
8 pitabroodjes

Knoflooksaus:
250 g yoghurt
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
2 teentjes knoflook, geraspt
1 koffielepel honing
2 eetlepels tahin
water om aan te lengen
sambal of harissa

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Trek of snijd de oesterzwammen in fijne sliertjes. Meng in een kom met de gyroskruiden en olijfolie. Spreid ze mooi uit op een bakplaat. Bak in de oven op 220 ÅãC gedurende een kleine 20 minuten. Roer de paddenstoelen op de helft van de baktijd even om zodat ze egaal krokant bakken.

Snijd de komkommer en radijsjes in fijne schijfjes en de tomaat in blokjes en zet alles op tafel.

Doe voor de knoflooksaus alle ingrediënten in een kommetje en meng alles goed door elkaar. Voeg harissa of sambal toe als het wat pittiger mag zijn. Zet erbij op tafel.

Rooster de pitabroodjes in een toaster en snijd ze open. Leg de broodjes in een mandje.

Hoe vullen? Smeer de binnenkant royaal in met knoflooksaus. Vul met komkommer, tomaat, radijsjes, witte kool en de paddenstoelengyros.

TIP

Je kunt alles ook in een durum draaien of gewoon als salade eten.