Salade met vinaigrette, Parmezaan en ansjovis

  • 15min
  • 4p
  • Easy

Simpele salade met heel veel pit, losjes gebaseerd op een Caesarsalade. Een heerlijke sidedish bij gourmet, raclette of zelfs bij barbecue.  

Ingrediënten (4p)

4 kleine gem salades (of salade naar keuze)
3 ansjovisfilets op olie
100 g Parmezaan in blok
1 pijpajuin
1 el straffe mosterd
250 ml maïsolie
1 el azijn
Zwarte peper van de molen
1 tl honing 

Bereidingswijze

Snij de pijpajuin fijn en doe in een hoge maatbeker. Voeg de helft van de kaas bij en de rest van de ingrediënten (behalve de sla). Zet de staafmixer erin en mix fijn, voeg eventueel wat water bij als het te dik is. Proef en kruid eventueel af.

Snij sla in sneetjes en schik op een bord. Verdeel er vinaigrette op en rasp er de rest van de Parmezaan op. Werk af met nog wat zwarte peper.

Ansjovisfilets kunnen zowel vers als ingeblikt worden gebruikt. Als je verse ansjovisfilets gebruikt, zorg er dan voor dat ze goed schoongemaakt en ontgraat zijn. Als je ingeblikte ansjovisfilets gebruikt, spoel ze dan af om overtollig zout te verwijderen.

Ja, als je geen Parmezaanse kaas hebt of de voorkeur geeft aan een andere kaas, kun je pecorino, Grana Padano of een andere harde kaas gebruiken die vergelijkbaar is in smaak en textuur.

Ja, je kunt de vinaigrette van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte container in de koelkast. Geef het een goede schud voor gebruik om de ingrediënten weer te mengen.