Vleesbrood met appel-pruimen compote en geplette krieltjes
Dit is een klassiek gerecht dat me doet denken aan mijn kindertijd, lekker sappig vleesbrood, veel compote als saus en de krieltjes in een modernere versie, ‘smashed‘. Een typisch gerecht om met het hele gezin van te genieten!
Ingrediënten (voor 4 personen)
Vleesbrood:
1 kg gemengd gehakt op kamertemperatuur
2 el olijfolie
1 zoete ui fijn gesneden
2 teen look
1 el mosterd
Blaadjes van 2 takjes tijm
Peper van de molen, zout
Appel-pruimen compote:
5 à 6 rode pruimpjes
2 potten appelcompote
100 ml water
Krieltjes met verse kruiden:
800 g gestoomde mini krieltjes
2 el olijfolie
Verse kruiden: bieslook, kervel, peterselie…
Bereidingswijze
Vleesbrood:
Kleur de ui aan in de olijfolie, laat afkoelen.
Doe het gehakt en alle andere ingrediënten in een kom met de gekleurde ui.
Maak een mooie broodvorm, leg in een ovenschaal, met bakpapier, minder afwas ;–)
Bak in een voorverwarmde oven op 190° 35-40 min.
Leg de krieltjes in een brede schaal op bakpapier en stamp ze stuk voor stuk plat.
Sprenkel er olijfolie over en steek ze bij in de oven, laat min. 30’ meebakken.
Maak intussen de compote.
Snij de pruimpjes in blokjes, doe ze in pan met deksel samen met het scheutje water, laat 5’ sudderen onder deksel, voeg appelcompote toe, en laat nog 5 min verder sudderen.
Snij de verse kruiden fijn.
Als het vleesbrood en krieltjes klaar zijn, snij je het vleesbrood in sneetjes van een dikke centimeter met een broodmes, kruid je de krieltjes met peper van de molen en fleur de sel en strooi je er de verse kruiden over.
Tijd om je kroost aan tafel te roepen en uit te scheppen!
Ja, je kan het vleesbrood op voorhand bereiden en dan later opwarmen in de oven.
Je kan gemengd gehakt gebruiken, of kiezen voor varkensgehakt, kalfsgehakt of rundsgehakt.