Inktvissalade Sofie Dumont Chef4
Inktvissalade Sofie Dumont Chef2
Inktvissalade Sofie Dumont Chef3

Warme inktvissalade met aardappelen en gerookt paprikapoeder

  • 40min
  • 4P
  • Easy

Dit is op Ibiza ons lievelingsvoorgerecht. Dit en padron pepers, echt vakantie! Een zeer zeer basic gerecht. Voor dit heb je topkwaliteit inktvis en zachte extra vierge olijfolie nodig.

Ingrediënten

800 g gekookte inktvistentakels
1 ui
Tijm & laurier
Peper en zout

Slaatje:
1 teentje knoflook
Zwarte peper van de molen
Sal de Ibiza of fleur de sel
1 theelepel gerookt paprikapoeder
4 eetlepels zachte extra vierge olijfolie
1 citroen
1 kg vastkokende aardappelen

Bereidingswijze

Zet de inktvistentakels onder water samen met de in stukken gesneden ui, tijm, laurier, peper en zout. Laat zachtjes kort koken en zet het vuur uit.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Doe één eetlepel citroensap in een kom, samen met de olijfolie en één geraspt teentje knoflook. Meng alles goed door elkaar en kruid met peper en zout.

Meng de warme aardappelen en de inktvis met het oliemengsel. Leg alles in een schaal en strooi er het gerookt paprikapoeder over met wat extra zout voor de crunch. Serveer met een partje citroen.

Tip

Als ik padron pepers vind, maak ik die ook erbij. Kort bakken in olijfolie, zout erover en klaar!

Hoewel deze salade het beste vers wordt gegeten, kun je restjes bewaren voor later. Hier zijn enkele tips voor het bewaren van je warme inktvissalade:

  • Afkoelen: Laat de salade eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze in de koelkast plaatst. Dit helpt om de kwaliteit en smaak te behouden.
  • Luchtdichte Verpakking: Doe de afgekoelde salade in een luchtdichte container. Zorg ervoor dat de container goed is afgesloten om te voorkomen dat andere geuren in de koelkast de smaak van de salade beïnvloeden.
  • Koelkast: Bewaar de salade in de koelkast bij een temperatuur van 4°C of lager. De salade blijft op deze manier 1-2 dagen goed.
  • Opnieuw Verwarmen: Als je de salade opnieuw wilt serveren, kun je deze voorzichtig opnieuw verwarmen in een pan op laag vuur of in de magnetron. Voeg eventueel een beetje extra olijfolie toe om de salade weer smeuïg te maken.
  • Niet Invriezen: Het wordt niet aanbevolen om de salade in te vriezen, omdat zowel inktvis als aardappelen hun textuur en smaak kunnen verliezen bij het invriezen en ontdooien.
  • Versheid en Veiligheid: Controleer altijd de versheid van de salade voordat je deze opnieuw serveert. Als de salade er niet meer goed uitziet of vreemd ruikt, is het beter om deze weg te gooien.

Met deze tips kun je optimaal genieten van je zelfgemaakte inktvissalade, zelfs als je wat restjes hebt!