Zalmbrochettes in teriyaki-honing-gember-knoflook marinade

 • 25min + min. 4u marineren
 • 4P
 • Easy

Als ik een vleugje Japanse smaken aan mijn gerechten wil toevoegen, grijp ik altijd naar de betoverende Teriyaki saus. Het glazuureffect van “Teri” (wat glans betekent) en de smaak van “Yaki” (wat grill betekent) geven een zachte, zoetzure smaak aan de zalm. Gemarineerd in deze verrukkelijke zoutzoete saus, verrijkt met gember, knoflook en een vleugje chili, worden de zalmbrochettes een ideale traktatie. Makkelijk voor te bereiden voor het grote moment, simpel, feestelijk en bovenal, een puur genot om van te smullen.

Ingrediënten

4 zalmfilets, ongeveer 700g, graatloos en zonder vel
70 ml Teriyaki saus
30 g honing
1 kl geraspte gember
1 kl geraspte knoflook
½ tl chilipoeder

Afwerking:
1 limoen
Sesamzaad

Bereidingswijze

Meng de Teriyaki saus, gember, knoflook en chilipoeder met de honing. Proef en pas aan naar wens.

Snijd de zalmfilets in de lengte door en marineer ze in de saus. Zet minimaal 4 uur of een nacht in de koelkast.

Haal de zalm een uur voor het serveren uit de koelkast en dep deze droog. Kook de marinade even op en zeef voor extra saus.

Rijg twee brochettestokjes in de lengte door elk stuk zalm.  Zo blijft de zalm mooi zitten tijdens het grillen van de brochettes.

Gril de zalm rondom op de grill. Serveer met partjes limoen en bestrooi met sesamzaad.

Tip

Bewaar overgebleven marinade voor extra saus.

Voor een intensere smaak, marineer de zalm een nacht.

Partner

In samenwerking met

Hier zijn enkele tips voor het invriezen van gemarineerde zalm teriyaki:

 • Versheid van de zalm: Zorg ervoor dat de zalm van goede kwaliteit is en vers is voordat je begint met marineren. Hoe verser de vis, hoe beter de smaak en textuur na het ontdooien.
 • Marinade: Laat de zalm voldoende marineren voordat je het invriest. Hierdoor kan de smaak goed doordringen.
 • Portioneer de zalm: Verdeel de zalm in individuele porties voordat je het invriest. Hierdoor kun je gemakkelijk de hoeveelheid zalm ontdooien die je nodig hebt zonder de rest te ontdooien.
 • Verwijder overtollige lucht: Als je de zalm in een zak invriest, probeer dan zoveel mogelijk overtollige lucht uit de zak te verwijderen voordat je hem afsluit. Dit minimaliseert de kans op vriesbrand en behoudt de kwaliteit van de zalm.
 • Etiketteren: Zorg ervoor dat je de zak of de container labelt met de datum van invriezen en de inhoud. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid en voorkomt dat de zalm te lang in de vriezer blijft.
 • Snelle invriezing: Plaats de zalm zo snel mogelijk in de vriezer om de vorming van ijskristallen te minimaliseren. Dit helpt de textuur van de zalm beter te behouden.
 • Opslagtijd: Gemarineerde zalm kan in de vriezer worden bewaard gedurende 1 tot 3 maanden voor optimale kwaliteit. Hoewel het langer kan worden bewaard, kunnen de smaak en textuur na verloop van tijd achteruitgaan.
 • Ontdooien: Ontdooi de gemarineerde zalm in de koelkast om de beste kwaliteit te behouden. Vermijd het ontdooien op kamertemperatuur om bacteriegroei te voorkomen.