Gelakt spek met velouté van witloof

  • 30min
  • Easy

Ingrediënten

Ingrediënten velouté van witloof:
50 g boter
200 g ajuin
600 g witloof
1 Loskokende aardappel
1 l groentebouillon
150 ml room

Ingrediënten gelakt spek:
4 sneden gerookt spek 1cm dik, 200 g ongeveer voor 4 pers
10 g bruine suiker
20 g tomatenconcentraat
5 g harissa of hot sauce
15 g sojasaus
10 ml balsamicoazijn

Ingrediënten curryroom:
100 ml room
1 kl currypoeder
½ tl gerookt paprikapoeder

2 el kappertjes
100 ml maisolie

Bereidingswijze

Bereiding velouté van witloof:
Schil ajuin, snij fijn en stoof aan in de boter. Snij witloof fijn en laat 10 minuten meestoven. Voeg kruiden en aardappel bij in stukjes en blus met bouillon.

Laat 15 minuten zachtjes koken, mix en zeef door. Proef en kruid eventueel af met peper en zout. Voeg de room toe en roer alles goed door.

Bereiding gelakt spek:
Meng alle ingrediënten voor de lak onder elkaar. Leg de sneetjes spek op een bakplaat met bakpapier. Smeer beide kanten van het spek in met de lak en laat 1 uur intrekken.

Bak het spek aan beide kanten mooi aan in een pan of zet ze 15 min in een oven van 190°C.

Snij het spek in hapklare stukken en hou warm.

Bereiding curryroom:
Doe alle ingrediënten in een potje met deksel en schud stevig tot het wat indikt.

Kappertjes:
Dep de kappertjes goed droog en bak ze in een laagje maisolie, eens ze opendoen en mooi krokant zijn leg je ze op keukenpapier. 

Verwarm 4 diepe borden en verdeel het spek hier in. Lepel er een beetje curry room over en bestrooi met de gefrituurde kappertjes.

Zet op tafel er serveer de soep per gast aan tafel, is een extraatje om het fancy te maken.