Balletjes met krieken en puree
Het zout-zure in dit gerecht maakt me intens gelukkig en het is ook een zeer nostalgisch gerecht dat me doet denken aan mijn grootmoeders. De balletjes met liefde gekneed en gedraaid, met hun zelf opgelegde krieken vanuit hun tuin, echt feest!
Ingrediënten balletjes met krieken (4p)
850 g gemengd gehakt varken rund
2 uien
2 el fijngesneden peterselie
Peper en zout
1 ei
2-3 el paneermeel
2 klontjes boter
Enkele blaadjes laurier
Krieken:
1 pot krieken van 700g
1 stok kaneel
2 zestes van appelsien
1 el maïzena
1 zak kroketjes naar keuze
1 pot verse mayonaise
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 190°. Snij de ui fijn en kleur aan in een klont boter, laat afkoelen.
Meng het gehakt goed met de rest van de ingrediënten en de afgekoelde ui, verdeel in 8 en maak mooie ronde ballen.
Laat opnieuw een klont boter smelten in de pan en bak de balletjes 5 min rondom rond aan in de boter met laurier, steek nog 20 min in de oven.
Giet enkel het sap van de krieken in een pot, hou ongeveer 150 ml apart en meng hier een eetlepel maïzena onder. Laat het sap opkoken en voeg de maïzena mengeling toe, roer even goed door, voeg de zeste van appelsien en kaneel toe en meng er de krieken onder, laat kort opkoken en dat is klaar.
Bak de kroketjes af en serveer onmiddellijk. Smakelijk!
Partner
Ja, indien je verse krieken gebruikt voor dit recept, moeten de krieken worden ontpit voordat ze worden gebruikt.
Ja, het is mogelijk om panko te gebruiken in plaats van paneermeel voor het maken van de balletjes.
Ja, het is mogelijk om de balletjes van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren totdat ze gebakken moeten worden.