Croque madame
Een croque monsieur met lekker veel kaas, in de pan gebakken met een gebakken spiegeleitje erop hmmmmmm! Een heerlijke klassieker, de dooier dient eigenlijk als saus, met een simpel slaatje erbij is dit helemaal top.
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 eitjes vrije uitloop
8 ronde sneetjes boerenbrood
4 sneetjes beenhesp
400 g gemalen jonge kaas
Peper en zout
Boter om te bakken
Garnituur:
1 grote tomaat
1 komkommer
Verse mayo
Bereidingswijze
Snij de tomaatjes en komkommer en verdeel op de borden, leg er een toefje mayo bij.
Leg op de 4 sneden brood een laag geraspte kaas, daarop de hesp en opnieuw geraspte kaas.
Leg de 4 sneetjes brood erop en besmeer de buitenkant met boter.
Bak eerst de eitjes sunny side up met peper van de molen en zout, opgelet: de dooier moet nog lopend zijn, hou opzij.
Laat een koekenpan opwarmen op het vuur, leg de croque met de boterkant in de pan.
Laat een 2-tal min. bakken zodat kaas smelt, voeg boter toe aan de pan en draai de croques om, bak ze nog een 2-tal minuutjes langs de andere kant.
Snij ze doormidden en leg ze op het bord met de gebakken eitjes erop.
Meestal wordt wit brood of casinobrood gebruikt voor een croque madame.
Een croque madame wordt traditioneel als ontbijtgerecht gegeten, maar kan ook als lunch of diner gegeten worden. Het is een populair gerecht in Franse bistro’s en brasseries.
Ja, een croque madame kan zowel in de oven als op de pan worden gebakken. In de oven wordt de kaas gesmolten en wordt de croque wat knapperiger, terwijl op de pan de croque sneller klaar is. Een croque madame moet ongeveer 10-15 minuten in de oven op 200 graden Celsius gebakken worden, totdat de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin is.