Eggs Benedict met gerookte zalm en spinazie

  • 25min
  • 4P
  • Next level

Dit is een typisch, rijkelijk Amerikaans ontbijt, een toast met gepocheerd eitje, spinazie, gerookte zalm en heerlijke hollandaisesaus erop! De lopende dooier vormt mee de saus voor dit over de top heerlijk gerecht. Verse eieren zijn echt een must om mooi te kunnen pocheren!

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 dikke sneden vierkant brood
100 g baby spinazie blaadjes gewassen
8 sneetjes gerookte zalm
4 verse scharreleieren
Scheut azijn

Hollandaisesaus:
3 eierdooiers
125 g plantaardige boter op kamertemperatuur
1 el azijn
1 el water
Sap van een halve citroen
Peper en zout

Bereidingswijze

Hollandaisesaus:
Zet een steelpan met water en glazen kom erop op het vuur.

De bodem van de glazen kom moet net in aanraking komen met het water.

Zet het water zacht aan de kook.

Klop de dooiers met het water azijn en citroensap los, kruid met peper en zout.

Klop nu stevig op het licht kokende water tot een vast schuim.

Op deze manier hoef je de plantaardige margarine niet te clarifiëren.

Voeg al kloppend de plantaardige boter stuk per stuk toe, proef en kruid eventueel bij

Zet vuur uit en zo kan je de mousseline even bewaren op het warme water.

Toast de 4 sneden brood, leg er de sneetjes gerookte zalm over, daarop de spinazieblaadjes.

Eieren pocheren:
Zet een pan met hoge rand op het vuur, vul met water en giet er een stevige scheut azijn bij.

Laat net tot onder het kookpunt komen en behoud tijdens het hele gaartijd een lichte bubbeling.

Breek de eieren voorzichtig in kommetjes en giet ze voorzichtig in het water, pas het vuur aan als het te hevig of te stil gaat.

Laat 3 min garen.

Schep ondertussen eventueel de randen van het eiwit met een vork telkens weer over het ei om het weer een ronde vorm te geven.

Schep op met een lepel en dep af op een handdoek.

Leg bovenop de spinazie en werk af met een gulle lepel hollandaisesaus on top.

Tip

De gerookte zalm kan je ook vervangen door krokant gebakken sneetjes spek. Spinazie kan je ook bakken, dat smaakt minder bitter dan rauw. Gebruik verse eieren om te pocheren. Dat is een must.

Partners

In samenwerking met Solo.

Ja, Eggs Benedict is een populair brunchgerecht dat vaak geserveerd wordt met mimosa’s of Bloody Mary’s.

Het is beter om de hollandaisesaus vlak voor het serveren te maken, omdat het snel kan afkoelen en dikker kan worden als het te lang staat. Als je de saus toch van tevoren maakt, zorg er dan voor dat je het in een warmwaterbad zet om het warm te houden en af en toe doorroert.

Ja, je kunt gerookte zalm vervangen door gerookte forel, makreel of zelfs garnalen als je dat lekker vindt.