Gebakken rijst met kip, gember en sojascheuten

  • 15min
  • 2p
  • Easy

Een heerlijke en makkelijke wok met gebakken rijst, gember en kip, gepimpt met five-spice kruiden. Eronder nog een hoop groenten, een dankbaar en gezond gerecht, ideaal tijdens de week. Het vijfkruidenpoeder is echt de smaakmaker van dit gerecht, wat een heerlijke makkelijke mengeling!

Ingrediënten (2 personen)

150 g lange korrel rijst, gekookt en afgekoeld
250 g kippendijen filet zonder been of vel
1 prei
½ komkommer
150 g sojascheuten
1 dikke wortel
1 ajuin
2 teen look
3 el soja saus
1 el agave/honing
1 el Santa Maria five spice kruiden
Peper en zout
Sap van 1 limoen
1 el geraspte gember
2 el arachide olie

80 g pindanoten
1 lente-ui

Bereidingswijze

Doe de sojasaus, honing/agave, vijfkruiden poeder, peper en zout in een kom. Snij het kippenvlees in blokjes en voeg toe, meng onder elkaar en zet opzij.

Kook de rijst zoals vermeld op verpakking, spoel met koud water en laat goed uitlekken.

Snij ajuin in stukjes en look fijn, schil de wortel, snij in fijne plakjes en dan in fijne reepjes, was de prei en snij ook in fijne reepjes. Snij de komkommer doormidden, schraap met lepel de pitjes eruit en snij in dikke balken.

Doe de arachide olie in een grote stoofpot met look, ui en gember en bak eventjes op, voeg daarna de kip toe en kleur die mooi bruin, bak een 8-tal minuten tot de kip gaar is. Voeg dan groenten en rijst toe, meng goed onder elkaar en voeg de resterende sojasaus van de gemarineerde kip bij laat een paar minuten goed doorbakken, zet er even een deksel op zodat de groenten kunnen garen maar toch nog krokant zijn, pers de helft van de limoen erop de andere serveer je op het bord.

Tip

  • Werk altijd af met wat lente-ui, gehakte pinda’s en limoen.
  • Wil je een vegetarische variant, vervang de kip door paddenstoelen naar keuze, laat die dan ook marineren in soja-five spices kruidenmengeling.

Je kan de gebakken rijst 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. De eieren kan je ook erin mengen ipv een spiegeleitje: kluts de eieren, bak een dunne omelet in grote pan, rol op en snij in fijne reepjes, meng door de rijst. Je kan de rijst opwarmen in de pan met een scheutje olie en weer wat opbakken of afgedekt in microgolf, maar ook in de oven in een ovenschaal (programma regenereren).

Partner

In samenwerking met Santa-Maria